Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit marți în Camera Deputaților pentru a răspunde la criticile pe care i le aduce opoziția cu privire la modul în care gestioneză criza cerealelor din Ucraina, în special, și agricultura, în general.

În timp ce ministrul vorbea, președintele de ședință, social-democratul Daniel Suciu, a întrerupt ședinta pentru că deputații AUR, conduși de George Simion, s-au dus în spatele ministrului și au afișat pancarte cu mesaje prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina.

"Între UE și Ucraina s-a încheiat un acord de asociere și care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017. (...) Datorită acestor prevederi (din acord - n.r.), produsele din Ucraina au intrat pe piața unică din UE și au creat dificultăți determinate de oferta generoasă ca preț și volum. În atare condiții, agenții economici români s-au văzut interesați de această oportunitate", a spus Petre Daea de la tribuna Camerei Deputaților. 

El a precizat că aceste acțiuni, "coroborate cu o rezistență din partea fermierilor la un anumit preț justificat a determinat o bulversare a pieței cu efecte negative asupra producătorilor de cereale și semințe", a continuat Daea.

Minitrul român a reiterat că s-a văzut cu Comisarul european pentru agricultură pe 26 septembrie 2022 și i-a cerut ajutor pentru fermierii afectați, a revenit cu solicitarea în Consiliul de miniștri în octombrie și decembrie, apoi în Consiliul din 30 ianuarie, printr-o scrisoare semnată de Polonia, România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Cehia.

"Comisarul a intervenit susținând solicitările noastre ca fiind legitime. După asta, CE a solictat date pe care MADR le-a trimis la timp. (...) De atunci și până în 14 martie nu a fost nicio negociere la niciun nivel, deși am convenit asta cu Comisarul pentru agricultură. Lucrul acesta nu s-a făcut", a mai declarat Petre Daea.

Tot el a spus că, pe baza algoritmului de calcul al CE, "România nu trebuia să ia niciun cent", dar pentru că nu i s-au părut corecte "algoritmul și modul de calcul", a solicitat o analiză cu experți români. Acest lucru s-a întâmplat, apoi a intervenit președintele Klaus Iohannis la Consiliul European.

De asemenea, ministrul a vorbit aproape o oră și despre despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă, Programul Tomata, pesta porcină africană și Planul Național Strategic (PNS), despre faptul că și-a angajat la stat rudele și prietenii, dar și despre faptul că "Nea Petrică este singurul care a făcut ceva pentru sectorul de ovine".

Ministrul și-a încheiat intervenția afirmând că se gândea că mai e loc de o acuză în moțiune, și anume aceea că "sunt cel care am pornit războiul în Ucraina".

Discursul integral al ministrului poate fi urmărit mai jos:

Petre Daea le-a mai spus semntarilor moțiunii simple că multe critici la adresa lui nu sunt adevărate și le-a cerut acestora să rămână după ședința de plen să le explice cum stau lucrurile.

+++

Reamintim că deputații USR și cei neafiliați din Forța Dreptei au depus miercuri o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, pe care îl acuză că "înregistrează eșec după eșec și pune în pericol economia și dezvoltarea României, dar și securitatea alimentară a țării".

În moțiunea intitulată „De la grănarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună stiintă agricultura romănească”, care are 16 pagini și a fost inițiată de 56 de deputați, ministrului i se reproșează că și-a angajat neamurile în instituții publice și că a condus MADR în Guvernele Năstase, Grindeanu, Tudose, Dăncilă și acum Ciucă, dar este "inutil, nepregătit și depășit de problemele agriculturii românești".

VIDEO Fermieri: Nu așteptăm nimic de la guvernanți / Scumpiri ilogice la derivatele din cereale

Mai mult pe EurActiv »