Ministrul Agriculturii a declarat că este un mare semn de întrebare felul în care a putut intra virusul pestei porcine într-un complex care are o singură intrare și ieșire, precizând că, în momentul de față, opt județe sunt afectate.

"Nu am înțeles cum, într-un complex care are o singură intrare și o singură ieșire, a putut intra virusul. Pentru mine, ca om și cu răspunderea pe care o am la nivelul țării, este un mare semn de întrebare. Sigur că un asemenea virus care nu are vaccin și nu are tratament îi sperie pe oameni. Dar trebuie să ne sperie și pe noi? Să fugim din fața virusului? Nu. Oamenii sunt în contact cu reprezentanții instituțiilor statului, cu jandarmi, etc. Dacă intrăm în această derută de interpretare și toată lumea vorbește și acționează numai unul la fața locului sigur că pierde din control acest virus. Iar regula este să respectăm ce am stabilit, de la ministru până la omul de rând și să facem tot posibilul să stopăm. Și eu zic că putem să facem acest lucru. În acest moment sunt afectate opt județe, iar cel mai puternic este afectat județul Tulcea", a afirmat, joi seara, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

"În primul rând vreau să introducem liniștea în țară și echilibrul în abordare. Eu sunt între oameni acolo și v-aș ruga să înțelegeți că singura soluție e norma sanitar-veterinară instituită de medicul veterinar. Este instrumentul fundamental cu care noi lucram. De aceea, la această dată lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu Jandarmeria, Armata, medici veterinari, ingineri, prefecți, etc. Din nefericire, a intrat virusul în zona cea mai grea pentru noi, cea a Deltei Dunării, care are un regim cu totul special. Este foarte greu să îl izolezi, este foarte greu să îl eradicăm. Am luat toate măsurile care se puteau lua. Eu aș spune (oamenilor - n.r.) să nu fie speriați, în condițiile în care există acest virus, iar statul vine cu bani pentru a despăgubi persoanele respective", a adăugat Petre Daea.