Piaţa este singura care trebuie să stabilească preţul cerealelor sau altor produse agricole, în special în condiţii de supraproducţie, a declarat sâmbătă Petre Daea, ministrul agriculturii.

„Las piaţa să o rezolve. Nu o să-l vedeţi pe ministrul Daea niciodată discutând despre preţuri şi discutând despre producţii. Producţia în agricultură este sigură atunci şi numai atunci când o ai sub cheie”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Totuși, Guvernul analizează posibilitatea de a asigura o predictibilitate mai mare a vânzărilor de cereale, în contextul în care agricultorii s-au plâns de scăderea puternică, fără motiv, a prețurilor în regiune.

E drept, autoritățile nu își propun achiziții la prețuri fixe, ci utilizarea unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, pentru a evita discriminarea, ceea ce ar asigura un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor. „Modificările propuse vizează o mai bună valorificare a producției de cereale, prin instrumentarea acestor contracte care să permită siguranța valorificării cerealelor de la fermier la procesator/comerciant, cât și conferirea unor prețuri echitabile pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu producția, cu atât mai mult cu cât preluarea la intervenție a cerealelor în situații de supraproducție nu este funcțională datorită prețului stabilit la 101euro/tonă”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență citat de Profit.ro.