Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că a solicitat să se recurgă la rezerva de criză de la nivelul UE, care e de 400 de milioane de euro, dar șapte state s-au opus. Ministrul agriculturii spune că vor mai veni și alte sume.

Daea a explicat că aceste proteste sunt justificate, întrucât fermierii au trecut printr-o criză energetică, printr-o secetă, iar în prezent se confruntă cu situații deosebit de grele, ca urmare a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. 

"Acești fermieri pe care îi vedem acum, nu ies în stradă decât atunci când le ajunge cuțitul la os. Și iată că le-a ajuns cuțitul la os. Au trecut printr-o criză COVID, au trecut printr-o criză energetică, printr-o secetă și acum se confruntă cu situații deosebit de grele, ca urmare a conflictului armat, știindu-se că în contextul acesta al războiului, în situația aceasta grea care le-a dat de furcă tuturor, în special în ceea ce privește transportul de semințe sau alte produse agricole", a declarat duminică, la Prima TV, ministrul agriculturii, Petre Daea.

Acesta a mai precizat că decizia a fost luată "în consens" la Comisia Europeană și trebuia, la acea vreme, să se găsească o soluție pentru a degaja cerealele din Ucraina, știindu-se că sunt țări care au multă nevoie de produse agricole. Ministrul Agriculturii susține, de asemenea, că orice produs care intră pe teritoriul României ajunge aici doar dacă a fost cumpărat de către un cumpărător, aflat în zona de interes. 

"Statul are la frontieră cele patru instituții ale lui și se cunosc foarte bine: Poliția de Frontieră, Vama, Autoritatea Fitosanitară, Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), iar portofoliul răspunderii sale, urmărește intrarea produselor în România. Niciun produs care a intrat în țara noastră nu a intrat pur și simplu. Acest lucru a fost posibil pentru că acel produs a fost cumpărat de către un cumpărător aflat în zona de interes", a explicat Daea.

"Faptul că s-a deschis granița, iar decizia a fost luată de Comisia Europeană, ridicându-se aceste bariere vamale și există libertatea de a trece, evident că s-a creat o oportunitate a cumpărării de produse din Ucraina. Această activitate comercială i-a izolat pe fermierii români, obturându-le canalele de scoatere, având în vedere că la comerț în Constanța, era un punct de plecare al cerealelor în lume și un mod tradițional folosit de către fermierii români", a mai spus ministrul.

Piața externă, susține ministrul, a fost blocată de aceste cereale, iar piața internă n-a mai fost atractivă pentru cel ce cumpăra, iar fermierul a fost pus în situația de a nu găsi soluția pentru devalorificare sau pur și simplu n-a găsit un preț pe care să-l atragă.

Vor mai veni bani

Ministrul Agriculturii susține că a solicitat în Consiliul de Miniștri să se recurgă la rezerva de criză de la nivelul Uniunii Europene care este de 400 de milioane de euro, dar șapte state s-au opus spunând că "trebuie să fim rezervați vizavi de scoaterea din rezerve a unor sume pentru că sunt și alte situații care vor impacta”.

El a spus că României i-a revenit suma de 10 milioane de euro, deși din formula aplicată nu trebuia să primească nimic: "Asta era suma care ne- pus în fața faptului împlinit, nu am avut niciun dialog, nicio negociere, nu mi-a prezentat nimeni înainte această sumă. În momentul în care am văzut această formulă m-am îndreptat împotriva ei, susținând că e nevoie să schimbăm formula și alte interpretări".

Ministrul agriculturii a precizat că vor mai veni și alte sume "săptămânile următoare": "Surpriza o să o aveți când o să aduc eu documentul care atestă suma".

VIDEO Fermieri: Nu așteptăm nimic de la guvernanți / Scumpiri ilogice la derivatele din cereale

Mai mult pe EurActiv »