Petre Daea a spus sâmbătă că plata subvenţiilor agricole aferente anului în 2017 către fermieri va fi făcută începând cu 15 octombrie.

Daea a dat asigurări că funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) vor demara, de luni, controalele în teren, iar la 1 octombrie documentele care stau la baza plăţii subvenţiilor vor fi finalizate, scrie Agerpres.

„De luni încolo, o să vedeţi inginerii de la APIA, specialiştii de acolo, mergând pe teren. De luni încolo începe controlul efectiv în câmp la fermieri, să verifice, conform metodologiei pe care o avem şi trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană, în aşa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea ajunge fermierii cu banul în buzunar începând cu 15 octombrie”, a afirmat Daea.

Potrivit ministrului, plata subvenţiilor în agricultură pentru anul 2016 s-a încheiat pe 31 martie 2017, însă ministrul doreşte ca fermierii să intre în posesia banilor în acelaşi an în care sunt efectuate lucrările în agricultură. Totuși, Ministerul Finanțelor a comunicat chiar sâmbătă că ultimele plăți pentru anul 2016 abia au fost procesate - termenul limită fiind 1 iulie.

Potrivit Ministerului de Finanțe, suma totală care a fost plătită în 30 iunie 2017 pentru „sprijinul cuplat la vegetal” a fost de 33,79 milioane de euro, care a revenit unui număr total de 11.091 beneficiari, fermieri în drept să încaseze respectiva subvenție, aferentă lucrărilor la culturile vegetale, în campania 2016.

De altfel, încă din aprilie, reprezentanții Ministerului Agriculturii recunoșteau că nu au efectuat chiar toate plățile, precizând atunci că circa 26.000 de fermieri mai au încă de primit ajutoarele cuvenite, „din motive strict birocratice sau de întârziere a depunerii cererilor”.