Suntem solidari cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurență a deciziilor juridice, a declarat vineri ministrul agriculturii, Petre Daea.

Ministrul român al agriculturii l-a primit vineri, la București, pe omologul ucrainean, Mikola Solski, în încercarea de a găsi o soluție la criza cerealelor care afectează fermierii din statele est-europene.

"În contextul dat, regulile normalității pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligați de situație să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât și a celor români. E a doua întâlnire pe care o am cu domnul ministru Mikola Sorski. Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte ....în așa fel încât să putem îmbunătăți situația, știindu-se că patru țări au luat unilateral decizia de a opri importurile”, a declarat Petre Daea, într-o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean al agriculturii, relatează Agerpres.

El a reamintit că sunt în discuție măsuri la nivelul Comisiei Europene, deoarece politica comercială este apanajul Executivului de la Bruxelles.

Daea a mai spus că - potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene - deciziile luate de unele țări din zonă (Ungaria, Slovacia, Polonia) de a interzice accesul produselor ucrainene în spațiul comunitar sunt ”ilegale”,

”Suntem solidari și cu fermierii din celelalte țări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria și din Slovacia, cum și dumnealor sunt solidari cu noi și cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurență a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare", a declarat Petre Daea.

Acesta a adăugat s-a convenit a se aștepta decizia care se va lua la Bruxelles pe subiectul importurilor de cereale din Ucraina, "întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate președintei Comisiei Europene".

"Fermierii români își pun întrebarea cum România nu poate în condițiile în care ceilalți au putut. De aceea, noi am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua Comisia, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate președintei Comisiei Europene, scrisoare semnată de cei patru premieri: premierul României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei și președintele Bulgariei”, a subliniat Daea.

Șefa CE, Ursula von der Leyen, le-a răspuns săptămâna trecută liderilor din cele cinci state, precizând că ”măsurile unilaterale pot face doar jocul adversarilor Ucrainei”.

”Ele nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a scris Ursula von der Leyen, adăugând că accesul pe piața europeană acordat Ucrainei și liniile de solidaritate ale UE sunt ”esențiale” pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei.

Politica agricolă comună și provocările fără precedent ale pieței agro-alimentare

Mai mult pe EurActiv »