Ministrul Agriculturii este unul dintre cei mai prezenți politicieni la rubrica „Declarația Zilei”. După oaie, vacă, câine și alte viețuitoare, astăzi a venit rândul caprei negre și al ursului să fie lăudați de Petre Daea. „Patinează mintea”.

Ministrul Daea a făcut, din nou, declarații spumoase, de data aceasta la conferința anuală a Organizației Europene a Proprietarilor de Pământ (ELO).

„Ursul și capra neagră, o laudă a țării, un peisaj mirific, o zonă de respect față de natură a omului, dar uneori ea înțeapă interesul existențial al fermierilor (...) Mulți fermieri vin la Ministerul Agriculturii și spun: 'Domnule ministru, am pierdut suprafețe întregi datorită faptului că mistrețul mi-a golit terenul de sămânță, iar acum, când are gard, m-a lăsat fără știuleți, călcând în picioare suprafețe imense'. Răspunsurile, uneori, nu vin, pentru că e greu să cântărești un răspuns direct când dorești să-ți păstrezi biodiversitatea și, în același timp, să nu afectezi interesul cetățeanului. De aceea, pentru a le echilibra, trebuie să le susținem prin sume pe care trebuie să le dăm celor care sunt afectați. Avem multe de făcut, pentru că, altminteri, omul nu se lasă înfrânt nici de mistreț, nici de urs și caută soluții să supraviețuiască”, a spus Daea, într-o conferință de specialitate.

„E greu de vorbit despre biodiversitate... Patinează mintea... Nu este numai un concept, ci este o realitate, care începe în analiza instituțională. (...) Biodiversitatea este mult mai mult decât sunt eu fan. Este mai mult decât atât. Nu este numai legătura dintre aprecierea mea și aplecarea mea spre acest domeniu. (...) România este, deopotrivă, Italia, Spania și Austria și alte țări la un loc, pentru că se bucură din punct de vedere natural de o diversitate care merită, pe de o parte, să fie văzută, pe de altă parte înțeleasă, nu în ultimul rând conservată, păstrată și predată generațiilor viitoare, în așa fel încât perenitatea ei să rămână. România este un exemplu de biodiversitate din punct de vedere al conceptului de abordare. Sunt puține țări care se pot compara cu România. România a înțeles și are din acest punct de vedere exemplul vizibil al Deltei Dunării, dar și din alte părți ale țării", a subliniat Petre Daea.