Daniel Buda: Nu trebuie ca fermierii să plătească factura Brexitului

Daniel Buda (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, subliniază că e important faptul că și în viitorul buget UE fermierii vor beneficia de plăti directe pentru a putea rezista pe piață.
"Este foarte important faptul că mai departe fermierii vor putea beneficia de plăți directe astfel încât să fie acea centură de siguranță pentru vremuri grele, ca să poată rezista mai departe pe piață. Nu trebuie ca fermierii să plătească factura Brexitului ... o să fie mai puțini bani și atunci s-a pus în discuție foarte ferm și foarte clar că nu fermierii trebuie să suporte această factură”, a declarat Daniel Buda pentru Radio România Internațional.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan a subliniat că această problemă a agriculturii ”nu trebuie să fie privită doar strict sectorial, ci ca o problemă care până la urmă vizează întreaga populație a Uniunii Europene ... Convergența plăților, faptul că statele din estul Europei avem subvenții care sunt sub media europeană și avem nevoie de această convergență. M-am bucurat foarte mult că domnul comisar Phil Hogan mi-a răspuns expres spunându-mi că este la curent cu ceea ce înseamnă nevoia pentru satele din estul Europei, dar merge spre o convergență cu linializarea plăților la nivel european”, a mai spus Buda.
Tot în contextul discuțiilor privind bugetul post-Brexit - prima variantă urmând să fie prezentată joi de comisarul pentru Buget, Gunther Oettinger, eurodeputatul român critică posibila interzicere a cumulării pensiei cu subvenția agricolă.
”Pensie, fie ea și decentă, sau subvenții din agricultură?! O întrebare care s-ar putea să primească un răspuns din partea Comisiei Europene! Din partea mea, un mare NU!”, a scris, pe Facebook, Daniel Buda.
”Fără discuție, vorbim de fermierii activi care fac agricultură. Dincolo de aspectele posibile de neconstituționalitate, în România procesul de întinerire a agriculturii poate cunoaște pârghii de altă natură. În mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabilă și performantă fără ca tinerii fermieri să aibă susținere financiară și acces la mecanime tehnologice de ultimă generație. Rămâne ca la momentul potrivit reprezentații României din Consiliul UE să se opună acestei prevederi care de altfel ar fi și foarte greu de implementat în statele membre”, a mai scris europarlamentarul PNL.
Comentarii