Aderarea la UE a Ucrainei - o mare putere agricolă - ar duce la „moartea” agriculturii de familie, a avertizat sindicatul fermierilor germani pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la direcția viitoare a programului de subvenții agricole.

În urma recomandării recente a Comisiei Europene de a deschide discuții oficiale de aderare cu Ucraina, Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV), a avertizat cu privire la consecințele acesteia asupra sectorului agricol, relatează EURACTIV Germania.

Aderarea „ar duce la dispariția agriculturii de familie în Europa”, a spus el într-o conferință de presă privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE.

Acest lucru trebuie să „fie menționat în toate discuțiile politice”, a adăugat el.

Rukwied s-a referit la sectorul agricol mare din Ucraina și la faptul că o fermă medie din această țară este mult mai mare decât una din UE.

Admiterea ar însemna, așadar, „integrarea în UE a unui sector agricol cu structuri complet diferite, până la ferme de ordinul a câtorva 100.000 de hectare”, a subliniat el

În acest context, el a susținut că o Politică Agricolă Comună (PAC) care să includă Ucraina  „nu este fezabilă” decât dacă este în detrimentul fermelor din actualele țări UE.

Un document de poziție pentru următoarea perioadă de finanțare a PAC, din 2028 până în 2034, prezentat de asociație săptămâna trecută, se bazează pe starea actuală a UE, care a lansat o țintă provizorie: 2030 pentru Ucraina, dar și pentru R. Moldova. 

Într-adevăr, există un consens larg în rândul reprezentanților politici și al organizațiilor că PAC nu ar putea continua în forma sa actuală dacă Ucraina ar adera.

În special, așa-numitele plăți directe, plătite fermelor pe hectar de teren agricol, probabil că nu ar fi viabile financiar pentru marile suprafețe ale Ucrainei.

Cu toate acestea, spre deosebire de DBV, Ministerul german al Agriculturii, a făcut eforturi pentru a folosi viitoarea aderare ca o ocazie de a reforma fundamental PAC și de a se îndepărta de plățile pe suprafață, în mare măsură necondiționate.

Mai multe landuri germane, precum și organizații de mediu și reprezentanți ai agriculturii ecologice și la scară mică, s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea pregătirii agriculturii europene pentru aderarea Ucrainei.

Între timp, guvernul de la Kiev susține că aderarea Ucrainei ar consolida sectorul agricol al UE și ar face din Uniune un actor global în agricultură.

Mai mult decât atât, un studiu recent al Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena a concluzionat că sectorul agricol ucrainean nu ar deveni o „groapă fără fund” pentru PAC, deoarece este competitiv fără subvenții mari – dar, în același timp, în anumite privințe, „prea competitiv” în comparație cu alte țări din UE.

„De fapt, datorită solului negru fertil și a forței de muncă ieftine, agricultura ucraineană produce atât de eficient încât reprezintă o concurență serioasă pentru multe țări din UE, așa cum arată disputa privind exporturile de cereale ucrainene către Polonia și Ungaria”, se arată în studiu.

Rukwied a avertizat, de asemenea, că Ucraina va adera la UE „ca o țară a cărei agricultură produce mult sub standardele noastre, de exemplu, în utilizarea pesticidelor” și, prin urmare, va face o concurență neloială fermelor din alte țări ale UE.

În realitate, însă, Ucraina va trebui să transpună toate standardele UE în legislația națională înainte de a putea adera la Uniunea Europeană.