Inaugurată la repezeală, dar în prezența a nu mai puțin de patru miniștri, Bursa de Pește din Tulcea nu a funcționat nici măcar o zi, iar România ar trebui acum să returneze banii europeni cheltuiți pentru a o deschide.

Potrivit ministrului agriculturii, Adrian Oros, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze Uniunii Europene o sumă de 14,9 milioane de lei, aferentă unui proiect cu finanțare europeană al cărui scop era crearea unei burse de pește la Tulcea.

Comisia Europeană a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a deficiențelor înregistrate în implementarea proiectului, a menționat ministrul.

„Au făcut la un moment dat, în 22 martie, au inaugurat bursa de pește. Practic, ce se dorea cu această bursă de pește? Practic, să se liciteze și să comercializeze toată producția piscicolă din Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Trebuiau să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport și un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat următoarele: singurele tranzacții care s-au făcut au fost două tranzacții în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării”, a spus joi Oros, potrivit Agerpres.

Ex-premierul Viorica Dăncilă și alți trei miniștri, inclusiv fostul ministru al agriculturii Petre Daea, au participat la inaugurarea la Tulcea a Bursei de Pește, care a avut loc atunci cu trei zile înainte de începerea perioadei de prohibiție.

„Funcționarea bursei înseamnă comercializarea peștelui și a produselor de pește la un preț corect, calitate confirmată a mărfii și eliminarea speculei de pe piața neagră. Ajutăm astfel pescarii și fermele piscicole să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiștilor produse pescărești cu adevărat tradiționale, pregătite din pește de proveniență locală”, spunea atunci Dăncilă.

Dar, în realitate, bursa nu a funcționat deloc. Au fost deficiențe grave, explică noul ministru al agriculturii: „punctul de colectare nefuncțional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate și nu era obținută nicio autorizație esențială. Alaltăieri (marți - n.r.) a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei”, a spus Oros.

El a explicat că a cerut Corpului de control pe care îl coordonează să efectueze verificări cu privire la proiectul din Tulcea. „Când auditul se va termina, pentru că am trimis și noi Corpul de control, (...) să vedem ce s-a întâmplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume și pentru aceste investiții făcute, în opinia noastră, prost, să vedem cum putem salva ideea”.

De altfel, ideea nu este rea deloc, în contextul în care pescuitul este una dintre principalele ramuri economice din județul Tulcea, dar implementarea a lăsat de dorit. De altfel, presa nota încă din martie că inaugurarea a fost grăbită tocmai pentru a nu pierde finanțarea europeană, deși sistemul nu era încă funcțional la acea dată.