Fermierii din toată Germania au început luni proteste ample față de planurile de austeritate ale guvernului. Ei au intrat cu tractoare în centrele orașelor și blochează intrările pe autostrăzi. Criticii susțin că mulți fermieri au câștiguri bune.

Fermierii protestează față de planurilor guvernului de la Berlin de a anula subvențiile acordate până acum. Coaliția de guvernare a făcut o serie de concesii, dar femierii consideră că nu este suficient, relatează Deutschlandfunk.

Eliminarea scutirilor fiscale pentru companiile agricole este percepută ca fiind nedreaptă, în special pentru fermele mici și mijlocii.

Extremiștii de dreapta încearcă să folosească protestele pentru a-și atinge propriile scopuri.

Asociația Fermierilor Germani a făcut apel la o săptămână de proteste începând cu 8 ianuarie 2024, în semn de protest față de planurile de austeritate ale coaliției de guvernare.

Pe 15 ianuarie e programat un mare protest la Berlin - tocmai la debutul Săptămânii Verzi din capitala germană. La protest doresc să participe și companiile din transporturi. „Vom demonstra pașnic, dar ferm în toată Germania”, a spus președintele fermierilor, Joachim Rukwied.

Începând de luni dimineața, sute de tractoare au blocat intrările pe autostrăzi. Fermierii sunt sprijiniți de companiile de transport maritim care au protestat față de creșterea taxelor pentru camioane.


AfD încearcă să profite de protestul fermierilor, dar Asociația fermierilor s-a distanțat de „imbecilii cu fantezii de subversiune”. De asemenea, organizația de tinerilor din mediul rural DBV Bund der Deutschen Ruraljugend BDL s-a distanțat de formațiunea de extremă dreapta. Cu toate acestea, copreședinta Theresa Schmidt și-a exprimat înțelegerea față de metodele controversate de protest ale AfD. 

Fermierii protestează de câteva săptămâni în Berlin și în multe alte orașe.

Autostrăzile au fost blocate de tractoare și baloți de paie au fost incendiați de-a lungul drumurilor, astfel că a fost nevoie de intervenția pompierilor.

Fermierii l-au șicanat pe ministrul Economiei, Robert Habeck

În seara zilei de 4 ianuarie, ministrul Economiei Robert Habeck (Verzi) a vrut să se întoarcă din vacanța petrecută pe insula Hallig Hooge. În port, el a fost întâmpinat de peste 100 fermieri cu tractoare. Unii dintre manifestanți au amenințat că vor lua cu asalt feribotul pe care se afla ministrul, astfel că acesta s-a întors din drum. Poliția i-a dispersat pe protestatari, iar Parchetul Flensburg a lansat o anchetă.

Politicieni din mai multe partide au condamnat gestul protestatarilor. Asociația fermierilor a anunțat a doua zi că „blocadele de acest fel sunt interzise”. Potrivit poliției, pe rețelele de socializare au fost răspândite apeluri pentru a veni la demonstrația de la debarcaderul Schlüttsiel. Potrivit cercetării jurnalistului Lars Wienand, radicalii de dreapta s-au mobilizat și ei.

Care sunt planurile guvernului?

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2023, guvernul va trebui să economisească aproximativ 17 miliarde de euro în 2024.

Un acord la care au ajuns în decembrie cancelarul Olaf Scholz (SPD), vicecancelarul Robert Habeck (Verzi) și ministrul Finanțelor Christian Lindner (FDP) prevedea anularea reducerilor la motorină pentru agriculturi și renunțarea la scutirea de taxe pentru vehiculele agricole. Acest lucru ar trebui să ducă la economii de până la 920 de milioane de euro.

Cu toate acestea, imediat după ce decizia a fost anunțată, atât liderul grupului parlamentar al FDP, Christian Dürr, cât și ministrul Agriculturii Cem Özdemir (Verzi), au cerut ca eliminarea subvențiilor pentru motorina destinată agricultorilor să nu se aplice. Özdemir a confirmat acest lucru în decembrie 2023, la o demonstrație a fermierilor în Berlin.

Pe 4 ianuarie, cu câteva zile înainte de începerea protestelor fermierilor, guvernul a anunțat în mod oficial că renunță parțial la măsurile de eliminare a unor subvenții. 

Renunțarea la scutirile fiscale pentru motorina agricolă nu se va face dintr-o dată, ci treptat pentru a le oferi companiilor afectate mai mult timp să se adapteze. Guvernul vrea ca până în 2026 să nu mai existe scutiri fiscale.  

Asociația fermierilor nu a renunțat la proteste, precizând că răspunsul guvernului este nesatisfăcător. 

Cât de importante sunt subvențiile pentru fermieri și cât câștigă aceștia?

Asociația Fermierilor Germani a respins ferm planurile inițiale ale guvernului și a vorbit despre „creșteri de taxe” inacceptabile.

Pentru motorină, unde există deja niște avantaje fiscale față de benzină, fermierii au primit până acum aproximativ jumătate din cota de impozitare scutită. De asemenea, sunt scutiți de taxa pe vehicule.

Spre exemplu, în landul Saxonia Inferioară, unde fermele sunt semnificativ mai mari decât în ​​sud, dar mai mici decât în ​​estul Germaniei, o fermă cu normă întreagă cheltuiește în medie aproximativ 21.000 de euro pe combustibil pe an. Costurile ar crește cu 3.000-3.500 de euro, dacă nu s-ar mai aplica scutirile de taxe.

Dacă subvențiile pentru motorina agricolă și impozitul pe vehicule ar fi eliminate, aceasta ar însemna o povară anuală de 4.000 până la 5.000 de euro pentru o afacere medie, potrivit calculelor Tagesschau.

Chiar și după reducerile de subvenții planificate inițial, afacerile agricole ar fi în continuare subvenționate de stat, în medie cu 40.000 de euro.

Subvențiile sunt strâns legate de dimensiunea companiei. Acestea se ridică la aproximativ 250 de euro pe hectar pe an dacă sunt îndeplinite anumite cerințe de mediu.

Pentru mulți fermieri mici și fermieri, subvențiile se pot ridica la câteva mii de euro.

În schimb, companiile agricole foarte mari pot primi sume de la 100.000 în sus. 

În ultimii doi ani financiari, multe companii agricole au câștigat foarte bine - cu creșteri medii ale profitului de 40 până la 45 la sută. Pentru 2022/2023, un fermier independent a avut un profit mediu de 82.000 de euro - după plata impozitelor.

Cu ce ​​provocări se confruntă fermierii?

Trebuie să se asigurăm că fermierii germani rămân competitivi pe piața europeană, spune ministra Agriculturii din Schleswig-Holstein, Theresa Schwarz (CDU). Theresa Schmidt, copreședinte al Asociației Tinerilor Rurali Germani, solicită ca agriculturii să i se acorde mai mult timp pentru realiniarea subvențiilor și impozitelor. 

În principiu, protejarea climei la nivel global are legătură cu promovarea agriculturii interne, spune cercetătorul Felix Anderl: „Dar asta ar necesita o schimbare cuprinzătoare a sistemului agricol”. Lucru de care se tem mulți fermieri. „De zeci de ani au fost obișnuiți cu politica prețurilor mici și dependenți de subvenții. Și dacă te atingi acum de ele, fără a le oferi în schimb un alt fel de sprijin, mulți oameni se vor teme, pe bună dreptate, pentru existența lor”, a mai spus Anderl, citat de Deutschlanfunk.

El mai susține că, pe lângă preocupările legitime ale fermierilor, în special a celor mai mici, există și „o agresiune de lungă durată” împotriva guvernanților.