Depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău urmează să fie închis după ce va fi emis avizul de mediu pentru ecologizarea zonei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat vineri, la Bacău, la ședința Comisiei de analiză tehnică, desfășurată la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, precum și la o vizită de lucru în teren, la depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău.

„Astăzi suntem mai aproape ca oricând de momentul care va marca închiderea unui capitol negru din istoria Bacăului și a României. Există în România 31 de depozite de deșeuri industriale periculoase si nepericuloase din cauza căreia plătim amenzi. Depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi. Mă bucur că am reușit astăzi să particip la ședința comisiei de analiză tehnică din cadrul #APM Bacău, unde urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci și faptul că statul român va plăti mai putine penalități, mai puține amenzi.
Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiti, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiții și sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”, a precizat ministrul în timpul vizitei.

La ședință au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, ai Direcția de Sănătate Publică Bacău, ai Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, ai Garda de Mediu Bacau și ai Administrația Bazinală de Apă SIRET.

Administratia Fondului pentru Mediu a depus, la data de 16.11.2023, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău".

România are obligația de închidere a depozitului de deșeuri industriale periculoase din județul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european și cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu. Pentru realizarea investiției de închidere a depozitului de deșeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului și în administrarea AFM.

Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027. Soluția de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilității contaminanților existenți pe amplasament pentru a proteja situl în vederea încadrării acestuia în peisajul natural, cu protecția factorilor de mediu, apă, aer, sol și subsol.

Pe suprafața acestui sit ecologizat nu se va desfășura în viitor nicio activitate, perimetrul haldei urmând a fi îngrădit și pus sub observație pe o perioadă de 30 de ani.