Majoritatea PSD-PNL din Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins luni proiectul USR pentru înființarea unei direcții specializate pe infracțiunile de mediu, botezată "DNA-ul pădurilor".

Refuzul coaliției la guvernare de a fi luate măsuri pentru protejarea pădurilor, apelor și solului echivalează cu o mână de ajutor pentru mafia lemnului și pentru toate celelalte grupări infracționale care se îmbogățesc zi de zi sacrificând sănătatea românilor, acuză USR.

Noul proiect USR de înființare a „DNA-ului pădurilor” a fost respins pe repede-înainte și fără a li se permite reprezentanților societății civile să participe la ședință.

„Fără nicio dezbatere, fără niciun argument, refuzând cererea societății civile de a participa la dezbateri, PSD și PNL au votat pentru protejarea mafiei lemnului, mafiei gunoaielor și atâtor altor mafii care ne distrug mediul înconjurător și pun în pericol viitorul și sănătatea românilor. Costul lipsei de acțiune pe infracțiunile de mediu se traduce în vieți omenești. Nu vom renunța să susținem înființarea «DNA-ului pădurilor»”, declară deputatul USR Silviu Dehelean, co-inițiator al proiectului.

Pentru înființarea unei structuri specializate pe infracțiuni de mediu au semnat până acum aproape 30.000 de români, iar necesitatea creării „DNA-ului pădurilor” reiese fără tăgadă din statistici, mai susține formațiunea: peste 95% din dosarele privind infracțiuni din Codul silvic nici nu mai sunt judecate (în 2022, din 8.051 de cauze „soluționate” 3.111 au fost finalizate cu renunțare la urmărirea penală și 4.585 prin clasare).

„Groaza PSD și PNL de a avea o dicuție reală pe proiect arată cum vor să acopere în continuare mafia lemnului. După 5 minute de așa-zise dezbateri, Laura Vicol a propus raport nefavorabil, făcând jocul mafioților. Zeci de mii de români au semnat pentru înființarea «DNA-ului pădurilor», societatea civilă a spus clar că avem un fenomen uriaș de tăieri ilegale, dar pentru PSD și PNL nimic nu contează. Munții de bani ai mafiei lemnului trebuie protejați pentru că la ei sunt mufați, de multe ori, fix baronii locali ai partidelor”, precizează deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiatoare a proiectului.

USR a redepus în iunie 2023 proiectul pentru înființarea „DNA-ului pădurilor”, după ce Curtea Constituțională a declarat proiectul anterior ca fiind neconstituțional doar pentru că Guvernul României nu a indicat sursa de finanțare.