Documentar ARTE: Un amestec de corupție și interese private devastează pădurile din România
De la căderea comunismului, pădurile României au fost devastate, chiar și în parcurile naționale unde exploatarea forestieră este ilegală. Un amestec de interese private și corupție de stat au dus la defrișările care amenință biodiversitatea.
coloana sonoră disponibilă și în limba franceză; subtitrări în engleză, spaniolă, germană - selectați din settings
Sub titlul ”Mafia lemnului din România”, documentarul ARTE prezintă istoria defrișărilor din România, după Revoluția din 1989, când peste jumătate din suprafețele împădurite au fost privatizate. Din păcate, nici cele rămase în grija statului nu au scăpat de dezastru.
Privatizarea a deschis calea unor afaceri suspecte și bănoase, astfel că au dispărut suprafețe mari din pădurile seculare, parcuri naționale și rezervații protejate, totul din cauza unor politicieni corupți, silvicultori de rea credință, poliție, parchete, acuză Horia Petreuș.
”Întâi dispar pomii, apoi dispar animalele. Aici, în Valea Ursului (Munții Apuseni), după tăiere, n-am mai văzut nicio urmă de urs”, spune Horia Petreuș, de la ONG-ul ”Valori Superioare”, adăugând că în ultimii ani s-a tăiat dublu față de cât permitea legea, ceea ce a afectat foarte mult și animalele sălbatice.
Gabriel Păun, de la Agent Green, le-a spus jurnaliștilor că în România activează cinci mari companii străine, austriece și turcești, care livrează lemn în special pentru străinătate.
Pe site-ul companiei austriece Kronospan se arată că folosesc ”lemn rău și resturi”, dar Păun acuză faptul că iau ”busteni uriași”, foarte mulți provenind din păduri seculare și virgine: ”Nu-i interesează, să fie cât mai mult și cât mai ieftin”.
Reporterii nu au reușit să vorbească cu nimeni de la Kronospan.
Cifrele dezastrului
- în ultimii 15-20 de ani, cantitatea de lemn care dispare din pădurile României s-a dublat
- 38,6 milioane de metri cubi anual dispar din păduri, confomr statisticilor oficiale
- 15.000 de camioane cu lemn circulă zilnic pe străzi
- România pierde 3 hectare de pădure pe oră - potrivit Greenpeace
- se taie un pom pe secundă
- jumătate din tăieri sunt ilegale
O altă companie arătată cu degetul e tot austriacă: HS Timber Productions, fostă Holzindustrie Schweighofer.
Aflat în Germania, un fost angajat al Romsilva, responsabil pentru mii de hectare de pădure din Apuseni, recunoaște că a fost ”o verigă din lanțul mafiot”. În 2013 a devenit whistleblower.
”Totul merge mână în mână, directorul direcției silvice e capul”, povestește el, amintindu-și de ”cotizațiile” care trebuiau date în anii cu alegeri parlamentare.
Oficial, Romsilva are misiunea de a proteja pădurile, neoficial de a profita de tăieri.
Bărbatul susține că lemnul tăiat ajungea la Schweighofer, compania fiind interesată doar ”să aibă hârtiile în regulă, nu-i interesa de unde vine lemnul”: ”Așa au reușit să despădurească ani la rând și o face în continuare și n-o să-i oprească nimeni”.
Nici cei de la HS Timber Productions nu au dorit să discute cu reporterii ARTE.
Activiștii de mediu din România se plâng de faptul că autoritățile nu iau măsuri împotriva transporturilor ilegale de lemne, atunci când acestea sunt sesizate. Mai mult, există cazuri în care oameni care semnalează astfel de transporturi sunt amendați pentru alarmă falsă.
Nici amenințările și atacurile la adresa activiștilor nu sunt pedepsite de autorități. Până acum, șase pădurari au fost uciși.
de Ciprian 30 Nov 2020 20:48