Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor cer Comisie de anchetă parlamentară asupra fostului ministru al Mediului, senatorul UDMR Tanczos Barna, acuzat că a blocat aplicarea Planului Național pentru Conservarea Populației de Urs.

Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor din România sunt îngrijorate de persecuția asupra speciei de urs brun care a atins cote fără precedent și îl acuză direct pe Tanczos Barna de situația creată în calitățile sale de senator și de fost ministru al Mediului.

Ministerul Mediului a aprobat în iulie 2018 Planul Național pentru Conservarea Populației de Urs sub conducerea Grațielei Gavrilescu. Atât ea, cât și Costel Alexe, ministrul succesor, au făcut pași însemnați pentru aplicarea Planului, dar Tanczos Barna l-a blocat complet pe durata mandatului său de ministru (decembrie 2020 - iunie 2023). Conflictul om-urs a luat amploare și a atins apogeul exact pe mandatul lui Barna, susțin cele două ONG-uri.

În acest context, Coaliția și asociațiile pentru protecția animalelor dezaprobă actualul demers al senatorului Tancozs Barna de promovarea a legii care ar urma să reintroducă vânătoarea de trofee la urs. Proiectul legislativ va fi dezbătut pe 26 septembrie în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, iar ședința este una ilegală deoarece societatea civilă nu a fost inclusă în invitație, deși singurii specialiști cu studii doctorale și post-doctorale pe tema "ursul brun" provin din ONG-uri, mai spun cele două organizații.

Coaliția consideră că proiectul de lege trebuie stopat și în schimb să se inițieze anchetă parlamentară pe tema efectelor negative asupra urșilor și oamenilor care au decurs din activitatea lui Tanczos Barna.

"Presupun că Tanczos Barna este dezamăgit că Academia Română nu i-a validat cota de vânătoare cât a fost ministru, iar acum că a rămas doar parlamentar este mânat să dea o lege care să ocolească mediul științific în caz că nu va reuși să îl corupă sau intimideze. Proiectul lui de lege este unul care arată nu doar disperare, dar și obiectivul său principal în politica centrală, obsesia pentru deschiderea vânătorii de trofee la urs. Mai presupun că nu toți parlamentarii sunt vânători și că se vor găsi cel puțin 50 din două grupuri parlamentare să ancheteze activitatea lui Barna pe care o consider criminală. Dacă parlamentul nu va reacționa atunci vom da ministerul în judecată pentru neaplicarea Planului și îl vom denunța pe Barna la DNA căci tot sângele vărsat al urșilor, oamenilor și animalelor de ogradă este pe mâinile lui", a anunțat Gabriel Păun, președinte Agent Green și reprezentant al Coaliției pentru Drepturile Animalelor.

Planul Național care prevede măsuri de coexistență include și Programul "Coexistență", care ar fi urmat să fie finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și cuprinde sprijin direct pentru fermieri în vederea dotării cu mijloace de protecție împotriva urșilor. Iată doar câteva dintre obligațiile asumate ale ministerului și publicate în Monitorul Oficial 549 bis din 2 iulie 2018:

1. a) asigurarea datelor de încredere ca suport științific în procesul decizional,

2. b) menținerea unei populații de urs stabile,

3. c) protejarea habitatelor naturale specifice și a calității acestora,

4. d) menținerea comportamentului natural și evitarea habituării/condiționării exemplarelor de urs,

5. e) prevenirea și reducerea conflictelor,

6. f) asigurarea conectivității ecologice în aria de distribuție a speciei la nivel național și regional,7. g) informarea și conștientizarea populației locale,

8.h) implicarea factorilor interesați în luarea deciziilor,

9. i) îmbunătățirea legislației și asigurarea implementării și respectării prevederilor legale,

10. j) integrarea măsurilor de conservare a populației de urs în alte sectoare de activitate,

11. k) creșterea capacității instituționale și cooperării autorităților/instituțiilor responsabile.

ONG-urile susține că toate aceste obligații revin Ministerului Mediului, care trebuie să asigure completarea/modificarea cadrului legislativ precum și instrumentele necesare pentru implementarea planului național de acțiune.

"Singura acțiune deblocată de Barna este cea pentru montarea a 1000 de garduri electrice după ce și-a luat consilier personal pe vânătorul JĂłzsef-Tamas Fodor care a împărțit cu soția lui o firmă de vânătoare care face și garduri electrice și capcane pentru animale", se arată în punctul de vedere al Agent Green și Coaliției pentru Drepturile Animalelor.

Săptămâna trecută au apărut în spațiul public rezultatele preliminare ale recensământului urșilor bazat pe probe genetice care dovedesc că mii de urși din România nu au un habitat adecvat. Studiul arată că, în ciuda eforturilor la nivel național, s-au găsit dovezi pentru existența a doar 3000 de urși, adică mult mai puțin decât se credea.