Conferința despre finanțările investițiilor în mediul rural care a avut loc la Iași a reunit în aceeași sală fermierii, consultanții și autoritățile central și locale.

La conferința organizată joi, la Iași, de EurActiv România și UniCredit Bank au participat 50 de persoane interesate de posibilitățile de finanțare cu fonduri nerambursabile din partea autorităților statului sau ale Uniunii Europene. 

Participanților le-au vorbit Cristian Ghinea, consilier de stat în Guvernul României, Andreea Agrigoroaei, director (măsuri agricole), AM PNDR, Alecsandra Rusu, șef serviciu (măsuri non agricole), AM PNDR, Valentin Boldeiu, UniCredit Bank - Finanțarea investițiilor în agricultură cu focus pe investițiile în tehnologie și infrastructură.

Din partea autorităților locale în domeniu, au vorbit participanților Anghel Ficu, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Nord-Est Iași și Leonard Stafie, director executiv adjunct, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași.

Evenimentul a acoperit două teme majore:

 

  • Finanțarea investițiilor în agricultură, cu precădere investițiile în tehnologie și infrastructură: linii de finanțare deschise, creditare și leasing, stadiul plății subvențiilor;
  • Pachetul guvernamental „Clasa de Mijloc la Sate”: acest pachet de politici este consecința logică și fructificarea la nivel național a reformei PAC demarată, negociată și lansată de fostul comisar european Dacian Cioloș.

 

Cristian Ghinea: Avem două agriculturi în România

Consilierul de stat Cristian Ghinea a vorbit participanților la conferință despre viziunea Guvernului României pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

„Fondurile de dezvoltare rurală nu sunt doar niște bani pe care trebuie să-i bifăm că i-am cheltuit, ci trebuie să dezvoltăm mediul rural. În România avem două agriculturi. Una fragmentată, formată din gospodării ce lucrează fiecare suprafețe de sub un hectar, și a doua, format din firme mari, care lucrează suprafețe mari. Iar zonele în care sunt dezvoltate aceste ferme mari (Vaslui, zona Bărăganului, Oltenia) au foarte mulți oameni săraci în mediul rural. Ce vrem, să dezvoltăm agricultura sau mediul rural?”, a spus Ghinea.

Ținta guvernului pentru următorii ani este ridicarea clasei de mijloc din zona rurală. „Nu avem clasă de mijloc bine dezvoltată, iar până în 2020 încercăm să ridicăm această clasă, să fie la fel ca în țările din vestul Europei. Pe cei mici încercăm să-i creștem prin coborârea pragului de eligibilitate pentru proiecte”, a explicat consilierul de stat.

Cristian Ghinea a vorbit și despre cei care muncesc în agricultură ca zilieri și nu au niciun fel de asigurări, iar mai târziu nu au drept de pensie. „Sunt trei milioane de oameni care lucrează pământul și care nu au niciun fel de asigurare, nici socială, nici de sănătate și nu vor avea pensii. Vom încerca să formalizăm munca zilierilor cu vouchere care vor acoperi și aceste asigurări”.

Granturi pentru noi ferme agricole

Andreea Agrigoroaei, director în cadrul PNDR, a explicat participanților oportunitățile de obținere de finanțare nerambursabilă pentru pornirea unor ferme agricole. Acestea constau în „sprijin pentru tinerii fermieri prin granturi de 15.000 de euro. Se plătesc în două tranșe, una de 75% la primirea finanțării, iar a doua după comercializarea produselor obținute. Pentru asocieri pentru intrarea pe piață, granturile sunt de 100.000 de euro”.

Agrigoroaei a vorbit și despre programul LEADER. Iată cele mai semnificative oportunități pentru LEADER:

 

  • contribuția la diversificarea activităților economice non-agricole, încurajarea asocierii micilor întreprinzători din spațiul LEADER;
  • crearea, îmbunătățirea și diversificarea facilităților de dezvoltare economică, infrastructura fizică locală la scară mică, inclusiv broadband și a serviciilor de bază;
  • creșterea atractivității zonelor LEADER și diminuarea migrației populației, în special a tinerilor;
  • îmbunătățirea incluziunii sociale inclusiv în ce privește grupurile minoritare/ etnice, protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural rural;
  • diversificarea ofertei turistice, încurajarea inițiativelor de dezvoltare locală cu un grad ridicat de integrare socio-economică teritorială.

 

Granturi pentru mici afaceri neagricole

Alexandra Rusu, director în PNDR, a vorbit și ea participanților despre oportunitățile obținerii de granturi pentru afaceri în mediul rural, dar neagricole.

„Pentru cei care vor să înceapă o afacere în zona neagricolă rurală există un sprijin de 50.000 de euro pe proiect, iar pentru anumite zone de producție, sanitare, de turism, sprijinul va fi de 70.000 de euro. Vor fi sprijinite activitățile de producție, activitățile meșteșugprești, turistice, dar și servicii (medicale, reparații mașini, consultanță, contabilitate etc)”, a explicat Alexandra Rusu.

Primul beneficiar PNDR sprijinit de UniCredit este în continuare pe piață și afacerea crește

Valentin Boldeiu, din partea UniCredit Bank, a vorbit despre obținerea fondurilor prin intermediul băncii.

„Începând cu 2007, UniCredit a aprobat credite de peste un miliard de euro pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă, circa o treime fiind dedicate proiectelor din cadrul PNDR. Primul beneficiar a fost din Tulcea. Este încă pe piață, produce, iar afacerea crește frumos”, a spus Boldeiu.

Evenimentul a fost organizat de EurActiv.ro în cadrul proiectului derulat de rețeaua EurActiv în opt țări. Partenerul din România care a co-finanțat acest proiect este UniCredit Bank. Vom reveni și cu imaginile video din timpul conferinței