Comisia Europeană oferă tuturor statelor membre posibilitatea de a prelungi cu o lună termenul de depunere a cererilor de plată în cadrul Politicii Agricole Comune.

Comisia Europeană a anunțat marți că a decis să le permită statelor membre să acorde prelungirea cu o lună a termenului de depunere, de către fermieri, a cererilor de plăți directe și de anumite plăți referitoare la dezvoltarea rurală, după o solicitare primită din partea autorităților italiene.

Italia se confruntă cu o criză fără precedent cauzată de epidemia de coronavirus, dar în multe alte state europene infecțiile se extind cu repeziciune.

În România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a suspendat, din 16 martie, primirea cererilor unice de plată. Suspendarea este valabilă până pe 6 aprilie, dar cu posibilitatea de prelungire.

Comisia Europeană a explicat că prelungirea termenelor de depunere va fi posibilă pentru toți fermierii eligibili din toate statele membre, dar rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Noul termen-limită pentru depunerea cererilor este 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, oferindu-le fermierilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor în această perioadă dificilă și fără precedent.

Fermierii europeni depun an de an cererile de sprijin pentru venit oferit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Autoritățile naționale prelucrează apoi cererile și efectuează verificările necesare, iar plățile din cadrul PAC sunt apoi distribuite la nivel național sau regional și sunt rambursate de Comisia Europeană din bugetul UE.