Decizia ar debloca o piață importantă pentru grâul românesc, care a consemnat anul acesta o producție record.

Procurorii din Egipt au anunțat duminică că au aprobat o decizie privind cernerea grâului livrat din România, care a fost respins anterior de Autoritatea pentru carantină de la Cairo pe motiv că ar conține semințe de mac, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume și o importantă piață de desfacere pentru producătorii mari din Europa. România a raportat o producție record de grâu în acest an și este al doilea mare furnizor de grâu pentru Egipt, după Rusia, potrivit datelor Agrofinanciar. Anual, traderii români transmit circa un milion de tone de grâu către GASC - autoritatea de stat care se ocupă cu achiziția grânelor în Egipt.

Cernerea va separa semințele de grâu, potrivit unui oficial din Ministerul Agriculturii de la Cairo. Un alt transport cu grâu din Franța, care conținea de asemenea semințe de mac, încă este verificată.

În ultimele săptămâni, traderii au fost îngrijorați după ce Egiptul a refuzat intrarea în tară a celor două nave cu grâu. Transportul din România, de 63.000 de tone, provenea de la Cerealcom Dolj, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din țară.

Luna aceasta, GASC a informat că a ajuns la concluzia că semințele de mac prezente în grâul provenit din România și din Franța nu sunt dăunătoare. „Potrivit unui raport semnat de președintele Autorității pentru carantină, semințele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecință, procedura care va fi urmată este cernerea”, a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef.

GASC ar urma să cumpere aproximativ șapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în luna iunie 2017 pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenționată de care depind zeci de milioane de egipteni.

În acest an, România a raportat o producție totală de grâu, secară și triticale de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,1 milioane de hectare, la o producție medie de 4.836 kg/ha.