Importatorii din Egipt au refuzat 63.000 de tone de grâu românesc, susținând că este infestat cu o ciupercă fitoparazită. Ministrul Agriculturii spune că grâul respectă condițiile de calitate și acuză o încercare a egiptenilor de a scădea prețul.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat, vineri, că a fost informat în legătură cu problemele pe care un operator român de pe piața grâului le întâmpină în relația comercială directă cu importatorii din Egipt care au refuzat achiziționarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate.

Instituția precizează că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condițiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită "cornul secarei” fiind sub 0,05%.

 

"În situația particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%”,

se arată într-un comunicat.

MADR consideră că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, "cât intenția de a mări presiunea asupra prețului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condițiile de calitate solicitate pe piața cerealelor”.

Totodată, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, pentru News.ro, că Egiptul a mai folosit această metodă pentru a pune presiune pe preț.

Agenția Reuters a scris că, pentru prima dată după ce a adoptat o politică de conținut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.), inspectorii egipteni au respins direct la sursă o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc.

Traderul de cereale Cerealcom Dolj a dezmințit informația, precizând că el este cel care a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza prevederilor privind conținutul de cornul secarei.

"Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alți termeni decât cei conveniți inițial în contract", a informat compania românească.

Cerealcom Dolj a precizat că într-o licitație organizată pe 16 iulie de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a câștigat un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiția unui conținut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanța.

"Procedurile de încărcare au început la data de 27 august. La data de 28 august, Autoritatea fitosanitară din Egipt a decis că grâul de panificație importat trebuie să respecte condiția unui conținut zero de cornul secarei", a precizat Cerealcom Dolj, potrivit Agerpres.

 

"Delegația oficialilor egipteni, prezentă la Constanța, portul de încărcare al bunurilor, a cerut Cerealcom Dolj să livreze bunurile care respectă noii parametri de calitate, modificați în mod unilateral de autoritățile egiptene. Cerealcom Dolj a refuzat noile condiții pe care GASC intenționa să îi impună și a decis să descarce cantitatea încărcată până la acel moment pe navă",

a precizat compania românească, adăugând că își onorează întotdeauna obligațiile contractuale, dar nu acceptă ca regulile să fie modificate unilateral în mijlocul jocului.

Egiptul a mai introdus odată în cursul acestui an o interdicție similară privind importul de grâu conținând chiar și cel mai mic nivel de cornul secarei.

În luna iulie însă, Egiptul a decis să renunțe la această interdicție și să accepte grâu cu un conținut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conținut zero de cornul secarei.