Parlamentul European și Consiliul UE au convenit să excludă fermele de bovine din noile reglementări pentru reducerea emisiilor industriale dăunătoare. Acest lucru duce la scăderea ambițiilor Comisiei în ceea ce privește mediul.

Acordul preliminar dintre Parlamentul European și Consiliul UE referitor la revizuirea Directivei privind emisiile industriale (IED), prezentat miercuri (29 noiembrie), a oprit intenția Comisiei de a stabili limite de emisii pentru marile ferme de animale, relatează EURACTIV.

"Nu, crescătorii de animale nu sunt antreprenori și vacile nu sunt deșeuri", a scris pe Twitter Benoît Lutgen, membru al Partidului Popular European (PPE), în urma acordului.

IED urmărește să se apropie mai mult de obiectivul european de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 prin stabilirea unor limite de emisii pentru anumite industrii, inclusiv pentru fermele "industriale".

"Acest acord este un pas decisiv pentru a asigura măsuri riguroase de protecție a mediului și a sănătății umane", se arată într-o declarație a Partidului Socialiștilor Europeni.

Parlamentul European și Consiliul UE au lăsat bovinele în afara domeniului de aplicare a legii și au stipulat că până la sfârșitul anului 2026 Comisia Europeană trebuie să examineze cea mai bună modalitate de a aborda aceste emisii.

"Comisia Europeană trebuie [...] să comunice în mod corect și transparent cu fermierii înainte de a înainta o nouă propunere legislativă PE pentru includerea bovinelor", a declarat eurodeputatul PPE Radan Kanev. 

Acordul a micșorat și mai mult domeniul de aplicare al propunerii Comisiei prezentate în aprilie 2022. În acest scop, a fost stabilit un prag care acoperă mai puține ferme de porci și păsări decât a vizat inițial Comisia.

Mai exact, Parlamentul și Consiliul au convenit să definească fermele "industriale" ca fiind cele cu mai mult de 350 de porci, 300 de păsări de curte adulte și 280 pui de carne. Comisia urmărea o valoare mai ambițioasă de 150 pentru toate tipurile de animale, inclusiv pentru bovine.

Prea mult sau prea puțin?

Organizația agricultorilor din UE COPA-COGECA a lăudat eforturile Parlamentului și ale Consiliului de a "modifica o propunere a Comisiei care nu reflectă realitățile de pe teren". Cu toate acestea, consecințele pentru creșterea păsărilor de curte și a porcilor au fost ignorate, a declarat asociația.


Asociația s-a plâns, de asemenea, că problema importurilor agricole rămâne nerezolvată.

"Cine va putea să explice familiilor de fermieri europeni că [...] vom importa carne și ouă de la companii străine care nu respectă standardele IED?", a întrebat COPA-COGECA într-un comunicat de presă.

Fermierii au solicitat o "clauză de reciprocitate" pentru a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe de mediu similare cu cele ale producătorilor din UE. Parlamentul European a susținut inițial această idee, dar Consiliul a ezitat și o astfel de clauză nu a fost inclusă în acordul final.

Cu toate acestea, Biroul European de Mediu (EEB) a declarat că noul IED continuă să protejeze status quo-ul poluant.

"Acesta este un exemplu amar al modului în care factorii de decizie din UE sunt deconectați de la interesul public și nu sunt dispuși să transpună acordul european pentru mediu în reguli clare", a declarat Christian Schaible, președintele EEB.

Organizația pentru bunăstarea animalelor "Vier Pfoten" s-a plâns, de asemenea, de faptul că "o altă oportunitate de a face ca industria zootehniei să fie pregătită pentru viitor este irosită".

Acordul preliminar va fi acum prezentat reprezentanților statelor membre în Consiliul UE și membrilor Parlamentului European. Dacă vor fi adoptate, noile reguli pentru creșterea animalelor vor fi aplicate în etape, începând în 2030 cu fermele de mari dimensiuni.