Un producător local de produse vegane și o fermă care dezvoltă recompense pentru câini din proteină de insecte au câștigat primele două locuri în cadrul programului Empowering Women in Agrifood 2023.

În perioada iunie - noiembrie, 10 antreprenoare din agribusiness au avut parte de mentorat, workshop-uri și întâlniri dedicate cu scopul de a-și dezvolta ideea de afaceri cu care au intrat în accelerator.

În procesul de creștere, le-au fost alături 10 mentori, experți din diverse domenii, antreprenori de succes și profesori din mediul academic. Procesul de învățare a culminat cu experiența participării la Pitch Day, când, pe data de 21 noiembrie, antreprenoarele și-au prezentat evoluția în fața publicului, pentru șansa de a câștiga finanțări totale în valoare de 15.000 euro.

Câștigătoarele celei de-a treia ediții desfășurate în România sunt Unison și Happy Treats.

Unison, startupul câștigător al premiului I și al finanțării de 10.000 de euro, este un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele lor sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele, etc.). 

Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte noi produse pe bază de plante, fără aditivi și fără coloranți.  

„Din participarea în program, cel mai mult m-au ajutat mentoratul consecvent, workshopurile dedicate dar mai ales comunitatea EWA: suntem o comunitate de 10 femei care nu au doar un copil, ci au trei-patru, și care vor ca pe lângă familie, să facă și altceva. Un business poate schimba foarte multe mentalități în jurul nostru”, a declarat Tania Nicoară, cofondatoare Unison.

Happy Treats, câștigătorul premiului II și al unui grant de 5.000 de euro, dezvoltă o fermă de insecte, care se concentrează pe trei direcții principale: producția de recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, și de insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme.

Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă: dezvoltarea de fertilizanți naturali pentru culturile agricole. 

„Mi-am creat foarte multe conexiuni, inclusiv cu mentorul meu de la Cluj, care lucrează chiar la facultatea unde am reușit să fac testările pentru noile produse pe care ne dorim să le dezvoltăm, fertilizanții naturali, iar asta m-a ajutat foarte mult. Cu multe dintre participante mi-am găsit puncte comune, cu cel puțin patru dintre ele am pus bazele unor colaborări pe viitor iar sentimentul unei comunități în care ne sprijinim reciproc, fără a simți presiunea competiției, este foarte valoros”, a declarat Mihaela Sipoș, fondatoare Happy Treats.  

To Bee or not to Bee (II) Albinele care uită să se întoarcă de la flori din cauza neonicotinoidelor

Mai mult pe EurActiv »