Comisia Europeană a decis miercuri să răspundă pozitiv inițiativei cetățenești europene (ICE) ”Să punem capăt erei cuștii” (”End the Cage Age”), a șasea inițiativă încununată de succes, susținută de peste un milion de cetățeni din întreaga UE.

În răspunsul său, Comisia prezintă planuri pentru o propunere legislativă până în 2023, prin care se urmărește interzicerea cuștilor pentru o serie de animale de fermă.

Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei ”De la fermă la consumator”, proces care se află în desfășurare.

”Această inițiativă cetățenească reflectă cererea de tranziție către sisteme agricole mai etice și mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente în materie de bunăstare a animalelor”, precizează CE.

Răspunsul la această cerere din partea societății reprezintă o prioritate majoră pentru Comisie, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Strategiei ”De la fermă la consumator” și al Pactului verde european.

Deși toate animalele de fermă beneficiază de legislația actuală privind protecția animalelor, numai găinile ouătoare, puii de carne, scroafele și vițeii fac obiectul normelor privind plasarea în cuști. În răspunsul său la inițiativa cetățenească europeană, Comisia se angajează să prezinte, până la sfârșitul anului 2023, o propunere legislativă de eliminare treptată și, în cele din urmă, de interzicere a utilizării sistemelor de cuști pentru toate animalele menționate în inițiativă.

Propunerea Comisiei va viza, în mod deosebit:

- animalele care fac deja obiectul legislației: găinile ouătoare, scroafele și vițeii;

- alte animale menționate în ICE: iepuri, puicuțe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducție pentru puii de carne, prepelițe, rațe și gâște. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) să completeze dovezile științifice existente în vederea stabilirii condițiilor necesare pentru interzicerea cuștilor.