Una din trei vaci de lapte din Europa suferă de diferite boli, acest lucru provocând aruncarea anual a mai mult de cinci miliarde de porții de lapte, scrie Ramiro Cabral pe EurActiv.com.

Ramiro Cabral este Șeful Operațiunilor pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa de la Elanco Animal Health, o divizie a Eli Lilly and Company.

Fermierii europeni se confruntă cu un ordin greu. Sarcina de a furniza noi cu alimente sigure și la prețuri accesibile, s-a îngreunat odată cu așteptarea ca aceștia să ajute cu generarea locurilor de muncă și creșterea economică. Acestea au fost o prioritate pe lista președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prezentată în cadrul discursului de la Starea Uniunii Europene de la începutul acestei luni.

Nu trebuie să uităm că agricultura este prima parte a lanțului alimentar al UE și coloana vertebrală a economiei noastre. În calitate de comisar pentru Agricultură, Phil Hogan scrie în ultimul său articol, ca "un lanț de aprovizionare cu alimente care funcționează bine este absolut esențial pentru societatea noastră. Agricultura, prelucrarea produselor alimentare, vânzarea cu amănuntul și serviciile alimentare reprezintă peste 44 de milioane de locuri de muncă în 14 de milioane de întreprinderi din întreaga UE. Acesta este una dintre cele mai mari sectoare noastre de muncă. Iar consumatorilor noștri li se poate garanta doar o aprovizionare cu alimente în condiții de siguranță doar în cazul în care fermierilor le este garantată o parte echitabilă din câștiguri".

Realitatea este că fermierilor europeni nu le este ușor. Ei sunt expuși la capriciile vremii, dăunători, boli la animale și piețele mondiale. Pentru a lua un exemplu deosebit de șocant, știm că un fermier irlandez care lucrează în jurul ceasului este norocos dacă face 10.000 € pe an.

Dată fiind contribuția lor vitală pentru economia noastră, problemele agricultorilor sunt problemele noastre. Avem nevoie de recolte și animale sănătoase, dacă dorim să ne bucurăm de o economie sănătoasă. Ecuația este clară.

Drept exemplu la nivel mondial, cifrele de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor arată că aproximativ 20% din efectivele de animale sunt pierdute din cauza bolilor în fiecare an, înainte de a intra in sistemul alimentar. Aceasta este o risipă de resurse prețioase. De asemenea, mai exte exemplul mastitei, o boală comună care afectează cel puțin una din trei vaci de lapte din întreaga Europă. Acest lucru înseamnă că mai mult de cinci miliarde de porții de lapte trebuie aruncate anual. Acest lucru nu este doar o pierdere de alimente nutritive; ci reprezintă, de asemenea, o pierdere pentru producătorii de lactate europeni în valoare de mai mult de 159 millione euro anual.

Cu toate acestea, statisticile nu sunt la fel de simple precum par. Economia nu poate fi luată izolat. Mulți factori sunt în joc aici, inclusiv mediul, valorile sociale și politica. Nu este un joc cu milză nulă. Cunoașterea și inovarea ar putea transforma asta într-un câștig de ambele părți. Locuințele durabile, energia din surse regenerabile și tehnologii de economisire a resurselor, cum ar fi agricultura de precizie, precum și soluții științifice pentru a proteja bunăstarea animalelor ar putea contribui la dezvoltarea unor sisteme solide agricole și durabile. Acestea ar fi durabile, atât din punctul de vedere al economiei, cât și al mediului înconjurător.

Dar fermierii trebuie să aibă mijloacele necesare pentru a atinge aceste obiective de mediu. Președintele Juncker a asigurat în discursul de săptămâna trecută că va proteja agricultorii.

"Comisia va sta întotdeauna lângă agricultorii noștri, mai ales atunci când aceștia trec prin momente dificile, așa cum se întâmplă în prezent. Pentru că nu voi accepta ca laptele să fie mai ieftin decât apa".

În aceeași ordine de idei, sunt încrezător că președintele nu va accepta pierderea a milioane de litri de lapte din cauza bolilor care pot fi abordate fără efecte secundare. Dimpotrivă, acest lucru ar putea fi un model legate de cum inovarea și cunoștințele în sectorul agricol ar putea ajuta Europa să genereze locuri de muncă și ar puteea ajuta creșterea economică, protejând în același timp mediul înconjurător.În aceste vremuri dificile, Europa pur și simplu nu își poate permite să întoarcă spatele contribuției aduse din partea agriculturii la bunăstarea economiei și a mediului înconjurător.

Inovarea și tehnologia din sectorul sănătății animalelor sunt la rândul lor un colac de salvare pentru fermierii noștri. Să ne asigurăm că nimic nu le pune în pericol.