Încasările traderilor români de cereale au fost mai mari de 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

România a exportat anul trecut în țările Uniunii Europene și în state terțe peste 12 milioane de tone de cereale, cu aproximativ un milion de tone mai mult decât în 2017, arată datele furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale agenției de presă Agerpres.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeană, deși autoritățile încearcă să încurajeze creșterea gradului de procesare în țară. Însă România poate consuma doar o parte din cerealele produse, iar recoltele record de anul trecut au condus și la creșterea exporturilor.

În același timp, au fost înregistrate și importuri de cereale, care au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, respectiv 320 de milioane euro. „Să nu uităm că România este țară de tranzit și, undeva, aceste importuri nu rămân în România ci ies, sub formă de export, prin terminalul de la Constanța”, au explicat reprezentanții MADR.

Datele biroului european de statistică Eurostat și ale Institutlui Național de Statistică au confirmat că România a ocupat anul trecut locul 3 în Uniunea Europeană, după Franța și Germania, la producția de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care producția de cereale păioase din vară a reprezentat în jur de 12 milioane de tone.

La porumb boabe, România a fost în 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima poziție din UE, cu o recoltă totală de aproape 19 milioane de tone, în creștere cu aproape 33% față de 2017 și un randament de 7,8 tone/hectar, devansând serios Franța, care a obținut 12,59 milioane de tone anul trecut.

În ceea ce privește producția de grâu, țara noastră ocupa anul trecut poziția a 4-a în UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% față de 2017 și o medie de 4,8 tone/ha. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone în 2018, fiind mai mare cu 15% față de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date poziționează România din nou pe primul loc în UE.