Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns anul trecut la 184 miliarde de euro, iar importurile - la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o ușoară creștere de 1,4 % și, respectiv, de 0,5 %, comparativ cu 2019.

UE exportă o gamă largă de produse din toate segmentele lanțului valoric, ceea ce demonstrează competitivitatea sectorului agroalimentar al UE într-o varietate de clase de produse, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare.

Pe de altă parte, importurile Uniunii sunt dominate de produsele agricole de bază și de hrana pentru animale, care reprezintă aproximativ 75 % din totalul importurilor.

În ceea ce privește categoriile de produse, exporturile de carne de porc și grâu au contribuit în mare măsură la creșterea globală a exporturilor de produse agroalimentare ale UE.

”Creșterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinată, în principal, de creșterea valorii importurilor de semințe oleaginoase, acizi grași și ceruri, ulei de palmier, fructe și boabe de soia”, potrivit Comisiei Europene.

”Succesul comerțului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea și inovarea, precum și de reputația excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare și de înaltă calitate”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

În principal, exporturile agroalimentare ale UE către China, Elveția și regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de creștere în 2020.

Cel mai mult a scăzut valoarea exporturilor UE către Statele Unite, Turcia, Singapore și Japonia.

În ceea ce privește importurile, Canada s-a impus ca o sursă de import importantă pentru UE.

Totodată, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina și Statele Unite sunt cele care au înregistrat valoarea cea mai scăzută.

În 2020, Regatul Unit a fost cel mai important partener al UE în comerțul cu produse agroalimentare, cu o cotă de 23 % din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE și de 13 % din totalul importurilor.