Fermierii cer interzicerea importurilor de produse avicole, Ministerul Agriculturii este de acord

Ministerul Agriculturii a transmis joi că solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina a fost deja pusă pe masă Consiliul AgriFish din data de 23 septembrie.
Potrivit ministerului, Florin Barbu a susținut în Consiliul AgriFish propunerea Bulgariei cu privire la interzicerea importului de ouă din Ucraina și a solicitat deja Comisiei Europene o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de prețurile de dumping practicate de Ucraina.
”Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină„ a declarat ministrul Barbu, citat într-un comunicat de presă.
Importurile de produse avicole din Ucraina au crescut cu 37% față de 2023 la ouă și cu 48% la carnea de pasăre.
„Nu exista nicio normă în Ucraina legată de utilizarea antibioticelor, unde la noi în Romania e interzisă, utilizarea anumitor insecticide sau anumite substanțe de decontaminare sau de antiparazitare. În 2022, când comerțul cu Ucraina a fost liberalizat, ca măsură de sprijin pentru țara aflată în război, autoritățile de acolo s-au angajat că se vor alinia legislației comunitare. Adevărul este însă că nu-i controlează nimeni, spun inspectorii sanitari-veterinari din România", a declarat, pentru stirileprotv, Constantin Stafie - Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
Potrivit sursei citate, șeful DSV Argeș, Sorin Sorescu, susține că au fost alerte din cauza produselor venite din Ucraina (ouă, carne de pasăre), care erau infestate cu salmoneloze. întâmplă în România”.
Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanșate de Rusia, cu precizarea că, pentru statele membre aflate la granița cu Ucraina au fost stabilite excepții și derogări, inclusiv introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.
Comentarii