Fermierii din România și din alte șase state din Regiunea celor Trei Mări au semnat miercuri un document privind poziția acestor țări în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

Principalele măsuri susținute de statele semnatare și incluse în documentul, care urmează să fie transmis Comisiei Europene și comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, vizează mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvențiilor, renunțarea la plafonarea subvențiilor și păstrarea patrimoniului și gestionarea pământului.

"În cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Asociațiilor și Camerelor Agricole din Regiunea celor Trei Mări am avut dezbateri destul de consistente și am ajuns să semnăm un document comun pe care îl vom înainta Comisiei Europene plus comisarului Phill Hogan. Subiectul cel mai aprins a fost plafonarea. Toți cei prezenți nu acceptă această soluție. Toți își doresc mărirea bugetului pe agricultură pentru că, începând din 2020, vom avea unele restricții mult mai severe pe mediu și pentru a le putea îndeplini ne trebuie bani, iar în situația asta trebuie mărit bugetul”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la finalul evenimentului care a consemnat semnarea rezoluției comune cu reprezentații celor șase state din UE, relatează Agerpres.

Documentul a fost semnat și de reprezentanții Asociațiilor și Camerelor Agricole din Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria și Bulgaria.

Șeful LAPAR a propus ca o delegație a agricultorilor cât mai consistentă din țările semnatare acestui document și nu numai să meargă la Bruxelles să prezinte oficialilor europeni realitățile din țările care au semnat acest document, astfel încât "toate actele normative care ies să fie adaptate la realitățile noastre și să poată satisface dorințele din țările noastre".