Crescătorii de animale din Franța nu sunt mulțumiți de recentul acord UE-Chile care încalcă principiul reciprocității și permite unei țări terțe să facă comerț în spațiul UE fără a fi obligată să respecte aceleași standarde ca statele membre.

La douăzeci de ani de la semnarea primului acord cu privire la importul de materii prime și combustibil curat (cum ar fi litiul, cuprul și hidrogenul), Uniunea Europeană și Chile au încheiat, în luna decembrie, negocierile asupra unui nou acord-cadru avansat care, de data aceasta, include și importul de animale domestice pentru consum. 

"Așa cum s-a întâmplat întotdeauna, agricultura și o parte din sectoarele sale cele mai sensibile a fost folosită ca monedă de schimb la ultimele negocieri, iar concesiile s-au înmulțit", și-a exprimat nemulțumirea, printr-un comunicat de presă, Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor din Franța (FNSEA). 

Astfel, exporturile din Chile către Franța ar putea ajunge la 9.000 de tone pe an de carne de porc, 4.000 de tone de carne de oaie și 2.000 de tone de carne de vită. Iar, în ceea ce privește importul păsărilor de curte, cantitatea s-ar putea ridica la aproape 40.000 de tone pe an, față de doar 18.000 de tone, cât a fost până în prezent. 

Potrivit lui Yann Nédéléc, directorul ANVOL, un organism interprofesional care reprezintă sectorul avicol francez, "acumularea și coerența deciziilor europene" ridică o reală problemă.

"Pe de o parte, noi impunem reglementări și sporim numărul constrângerile de producție pentru a consolida, în special, bunăstarea animalelor, iar pe de altă parte, Europa semnează acorduri pentru importul unor produse care nu respectă aceleași reguli ca ale noastre", a declarat fermierul pentru EURACTIV Franța. 

Concurență neloială 

Sindicatele crescătorilor de animale și grupurile interprofesionale și-au exprimat nemulțumirea față de nerespectarea așa-numitelor "clauze în oglindă", potrivit cărora standardele UE trebuie aplicate și importurilor din țările terțe pentru a face schimburile comerciale mai echitabile. 

Reprezentanții ANVOL amintesc că, în 2020, Comisia Europeană a suspendat importurile din Chile deoarece testele de sănătate au dezvăluit "deficiențe" în rândul producătorilor de carne. 

"Fermierii [din Chile] folosesc antibiotice și hormoni de creștere, produse interzise aici", a declarat Nédéléc, adăugând că este vorba de "concurență neloială". 

Mai mult, aspectele sociale pot explica și diferența de competitivitate, având în vedere că "costurile forței de muncă sunt mult mai mici în Chile", a adăugat el. 

Pe de altă parte, crescătorii de ovine și bovine din Franța împărtășesc aceleași temeri ca și fermierii din sectorul avicol, afirmând că fermele chiliene "nu vor respecta normele europene în materie de trasabilitate, de hrană pentru animale, de utilizare a medicamentelor veterinare, de utilizare a produselor fitosanitare și de bunăstare a animalelor". 

Critici la adresa unui acord "istoric" 

Potrivit Comisiei Europene noul acord-cadru avansat cu Chile ar fi un acord "istoric", fiind "primul acord comercial al UE care include un capitol privind sistemele alimentare durabile" și care presupune o "cooperare la toate nivelurile lanțului de aprovizionare cu alimente", în special în ceea ce privește "standardele de bunăstare a animalelor, pesticidele și îngrășămintele". 

Însă, angajamentul Bruxelles-ului de a "elimina treptat antibioticele care favorizează creșterea", interzise în UE, nu este deloc pe placul Federației crescătorilor de bovine din Franța, care consideră că "ar fi trebuit deja adoptată o măsură europeană de reciprocitate obligatorie".

Iar, Yann Nédéléc a declarat că "este important de știut că, în prezent, bunăstarea animalelor nu este acoperită de normele OMC [Organizația Mondială a Comerțului]" și în opinia sa, există puține șanse de a vedea vreo schimbare. 

De asemenea, Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor din Franța consideră că aceste angajamente ale Bruxelles-ului sunt "apă de ploaie", reprezentând doar niște "ambiții" și "inițiative irealizabile".

Europarlamentarul Marie-Pierre Vedrenne, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), a declarat că aceste critici din partea sectorului agricol francez, sunt puțin prea dure. 

"Nu există produse finite care, în întregul lanț de producție, să nu respecte standardele europene", a afirmat ea pentru EURACTIV Franța.

"Nu putem elimina agricultura din acordurile comerciale, ne aflăm pe o piață globală", chiar dacă  "există probleme de compatibilitate cu normele OMC", a adăugat Vedrenne. 

Declarațiile europarlamentarului se bazează pe noile capitole "dezvoltare durabilă", mai ambițioase din punct de vedere ecologic, care includ sancțiuni în cazul nerespectării normelor impuse. Însă, aceste capitole ar trebui să se refere mai întâi la acordul cu Noua Zeelandă, înainte de a deveni un standard comun pentru toate acordurile comerciale, inclusiv pentru acordul UE-Chile.   

Metoda de ratificare

Decuplarea componentelor economice și ecologice de restul acordului a permis ca acesta să poată fi ratificat doar la nivelul UE, iar ratificarea acordului UE-Chile, prin evitarea implicării parlamentelor naționale, a ridicat o altă serie de nemulțumiri. 

FNSEA consideră că este vorba de "o negare a democrației", care urmărește să mascheze "efectele dăunătoare asupra agriculturii și zonelor rurale", iar FNB adaugă "Comisia a revenit asupra angajamentului pe care și l-a asumat pe această temă în fața Consiliului". 

Acest lucru înseamnă că acordul mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului, precum și a Congresului și Senatului chilian.