Fermierii revin pe scena politică, punând presiune asupra guvernelor
Din Franța până în Polonia și Germania, tractoarele blochează străzile, stârnind temeri în rândul guvernelor că fermierii, văzuți de obicei ca o parte mai conservatoare a electoratului, ar putea deveni potențiali votanți pentru extrema dreaptă.
„Populiștii nu au răspunsuri mai bune, dar vor profita de situația de la alegerile europene”, a avertizat Fabian Zuleeg, șeful think tank-ului European Policy Center, referindu-se la votul pentru noul Parlament European de la începutul lunii iunie.
În noiembrie, fermierii francezi au blocat drumurile și au început să răstoarne indicatoarele rutiere pe care scria „on marche sur la tête”, pentru a sugera că politicile agricole naționale și europene „merg în cap”, relatează EURACTIV.
Fermierii sunt nemulțumiți de creșterea taxelor la produsele fitosanitare și irigații, sfârșitul scutirii de taxe pentru motorina pentru tractoare și potențialul impact al acordurilor de liber schimb UE.
A fost doar începutul unui val de mobilizare care a implicat mai multe țări din UE, cu motive diferite de la una la alta în funcție de context.
În Polonia, fermierii au reluat blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, protestând față de ceea ce spun ei că este un potop de produse ucrainene mai ieftine și făcând presiuni asupra noului guvern condus de Donald Tusk, care se bazează pe sprijinul Partidului Popular Polonez Agrar ( PSL).
Protestul este acum suspendat „pentru că ministrul agriculturii a acceptat cererile”, a declarat Jacek Zarzeski de la Federația Sindicatului Producătorilor Agricoli pentru Euractiv.
Dar nemulțumirile există încă, în principal din cauza deschiderii pieței către produsele ucrainene. „Fermierii se opun acestui lucru și se așteaptă la măsuri de protecție din partea Comisiei Europene pentru a-i proteja de un aflux nelimitat de produse ucrainene”, a adăugat Zarzeski.
Cel mai recent punct fierbinte al protestului fermierilor este Germania, unde guvernul a propus reducerea scutirilor de taxe pe combustibil și vehicule în acest sector.
„Pe 18 decembrie am avut primul protest mare la Berlin, un altul a urmat pe 8 ianuarie și un al treilea mare miting va avea loc pe 15 ianuarie”, a declarat Stefan Meitinger de la asociația fermierilor germani DBV.
Berlinul a propus să încetinească eliminarea treptată a scutirilor de taxe pentru sectorul agricol, care sunt o practică curentă în multe țări ale UE. Dar protestele continuă.
„Nu există loc pentru violență”
„Cererea noastră este clară, vrem status quo, și pentru că taxele mai mari pe motorină” înseamnă că „rivalii” din Europa „pot continua să lucreze cu cote de impozitare semnificativ mai mici”, a adăugat Meitinger.
Partidele de extremă-dreapta profită de proteste, dar fermierii nu sunt mulțumiți de asta.
„Să fim clari, acesta este un protest democratic al fermierilor, nu vrem să fie deturnat de grupuri de extremă dreapta și de acte de violență”, a subliniat Meitinger.
Potrivit președintelui COPA, Christiane Lambert, „în Germania, taxele pe combustibil sunt doar ultima picătură”.
„De ani de zile, fermierii europeni simt că nu sunt luați în considerare, iar acum sunt sub presiune din cauza unei tranziții într-un ritm accelerat”, a explicat Lambert, dând vina pe fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans” și pe „țintele de nerealizat”, într-un context economic dificil din cauza inflației și a creșterii importurilor.
„Este destul de surprinzător că nu s-a conștientizat că faptul fermierii sunt din nou pe ordinea de zi, deoarece există o presiune deosebită asupra agriculturii, iar sectorul joacă încă un rol important în politica multor state membre”, a comentat Zuleeg.
„Populiștii nu au răspunsuri mai bune la problemele fermierilor, dar în mod clar vor profita de situația de la alegerile europene”.
Comentarii