Fermierii români vor putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse, conform modificărilor legislative prevăzute pentru îmbunătățirii accesului la finanțare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții a zece bănci comerciale pentru discuții privind schimbările legislative propuse pentru 2017 în domeniul finanțării și dezvoltării agriculturii în perioada următoare, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, șeful MADR a prezentat bancherilor un proiect de actul normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, argumentând că actul reglementează cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor, al beneficiarilor PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020, cu scopul achiziției de terenuri agricole, precum și dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității acesteia.

Conform proiectului menționat, pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură se poate face până la o valoare de până la 3 milioane de euro.

De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.

Nu în ultimul rând, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii.