Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că prin IPA Online, o aplicație gratuită, se completa electronic cererile de plată pentru subvențiile de la stat.

Aplicația este pusă la dispoziția fermierilor în mod gratuit și poate fi accesată la adresa: http://lpis.apia.org.ro și poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet.

IPA Online îți pune la dispoziție lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.

Pentru fiecare parcelă în parte se pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, și, de asemenea, schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrii și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.

De asemenea, se potistabili datele finale pe parcursul mai multor zile, așa încât, dacă este nevoie de verificări, fermierii să poată întrerupe lucrul cu aplicația și apoi să îl reiea, având păstrate datele completate anterior. Astfel, cei care completează cererea se pot deplasa pe teren sau pot solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei și completarea suprafeței acesteia.

În aplicație se pot afla date despre:

- ce suprafață a fost desenat pe hartă;

- dacă parcela desenată se suprapune peste cele desenate de alți fermieri;

- dacă ai declarat o suprafață mai mare decât suprafața blocului fizic.

Responsabilitatea datelor declarate și digitizarea parcelelor îți aparține, de aceea trebuie să declari corect suprafețele și culturile utilizate în anul de cerere curent.