Noua Politică Agricolă Comună dorește să instituie un sistem care să permită țărilor și regiunilor din UE să îndeplinească obiectivele europene prin politici adaptate fiecărui stat în parte.

Comisia Europeană va publica miercuri proiectul de buget post-2020 și vom vedea atunci dacă agricultura va rămâne cu aceeași alocare bugetară sau va primi mai puțini bani, așa cum a declarat de mai multe ori comisarul pentru Buget, Gunther Oettinger.  

Viitoarea Politică Agricolă Comună va avea de-a face cu o serie de provocări în materie de finanțare, în timp ce va trebui să se ridice la așteptările fermierilor europeni. Mai multe instrumente sunt deja la dispoziția agricultorilor, cum ar fi fondurile de împrumut, dar sunt ele suficient implementate? În plus, agricultura europeană se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari din partea competitorilor din state țerțe care au dezvoltat instrumente puternice de gestionare a pieței sau scheme de asigurare.

EurActiv.com a organizat recent un forum în cadrul căruia s-a discutat despre viitoarea PAC și efectele sale asupra fiecărui cetățean european.

Concluziile forumului: 

  • simplificare: noua PAC va propune măsuri simple, deoarece în prezent procedurile sunt atât de complicat încât nici măcar autoritățile din statele membre nu știu cum să procedeze.
  • mai multă flexiblitate: regulamentele vor fi mai flexibile, astfel încât să poată fi adaptate la condițiile din fiecare țară.
  • mutarea atenției de la respectarea cerințelor către furnizarea de rezultate. 
Pentru a vedea conținutul de mai jos trebuie să fiți logat în twitter.