Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a fost rugat luni de fermierii din Târgu Mureș să ceară demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, dacă acesta nu acordă derogările dorite de agricultorii români.

Ministrul român al Agriculturii susține că va cere marți demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în cadrul Consiliului de Miniștri, dacă României nu I se acordă derogări privind rotația culturilor și terenurile lăsate pârloagă. 

România a beneficiat în 2023 derogări de la standardele GAEC 7 și 8, iar ministrul agriculturii a încercat pe parcursul anului trecut în discuții cu Comisia Europeană și Consiliu să obțină o nouă derogare și pentru 2024.

De altfel, aceste derogări se numără și printre principalele revendicări ale fermierilor români.

Ele au fost incluse într-un acord încheiat săptămâna trecută între Ministerul agriculturii și principalele asociații din agricultură, ministrul promițându-le fermierilor că va discuta chestiunea cu Bruxellesul.

 În Consiliul AgriFish de marți, România va solicita ca și în 2024 să se acorde derogări de la regulamentele privind rotația culturilor și necultivarea unor suprafețe.

Fermierii din Târgu Mureș, vestul țării, i-au spus ministrului să ceară demisia comisarului, dacă nu acordă derogarea și anul acesta. 

Întrebat dacă are mandatul Guvernului pentru a cere demisia comisarului european pe Agricultură, Barbu a spus: ”Am mandatul fermierilor, a tuturor asociațiilor din agricultură”, relatează News.ro. 

Europarlamentarul REPER Alin Mituța, membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European, a declarat că "ministrul agriculturii îi ia de proști pe fermieri și pasează către Bruxelles responsabilitatea pentru incompetența sa”.

Europarlamentarul a declarat că ministrul Barbu le-a făcut "promisiuni deșarte” agricultorilor, deoarece știe că acele derogări sunt "aproape imposibil de acordat din punct de vedere al legislației europene”. 

Alin Mituța a explicat că, potrivit articolului 148 din regulamentul 2115/2021, derogările se pot acorda în mod excepțional pe un an.

România a avut deja derogare anul trecut, prin urmare nu mai poate avea și anul acesta decât dacă s-ar schimba regulamentul prin vot în Comisie, Consiliu și Parlament.

Mituța spune că e "o procedură complexă și aproape imposibilă ținând cont că mandatele instituțiilor europene sunt spre final și nu ar mai exista fizic timp pentru o astfel de modificare”. 

Săptămâna trecută, comisarul Wojciechowski a transmis Camerei pentru agricultură din Polonia că Executivul de la Bruxelles nu va mai aproba derogări de la standardele GAEC 6, 7 și 8. Lipsa standardelor din agricultură și protecția mediului nu sunt compatibile cu Politica Agricolă Comună, le-a transmis el fermierilor polonezi, potrivit Wrp.pl.

Acord între Ministerul Agriculturii și reprezentanții fermierilor, dar protestele ar mai putea dura

Mai mult pe EurActiv »