Folosirea îngrășămintelor a scăzut în agricultura din UE. România utilizează încă mult fertilizant

În 2022, cantitatea de îngrășăminte minerale (azot și fosfor) utilizată în producția agricolă din UE a fost de 9,8 milioane de tone.
Asta reprezintă o scădere accentuată de 10,3%, comparativ cu cantitatea utilizată în 2021 și o scădere cumulată de 15,9% față de vârful din 2017, arată date publicate vineri de Eurostat.
Scăderea utilizării îngrășămintelor minerale în UE în 2022 a fost parțial asociată cu creșterea bruscă a prețurilor îngrășămintelor, în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și a aplicării sancțiunilor împotriva Rusiei, așa cum este subliniat în comunicarea Comisiei Europene „Asigurarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”.
Utilizarea îngrășămintelor pe bază de azot în producția agricolă din UE a fost redusă la o valoare estimată de 8,9 milioane de tone în 2022, echivalentă cu o scădere anuală de 9,4%.
Utilizarea lor a fost cea mai mare în acele țări care sunt, de asemenea, printre principalii producători agricoli ai UE, în special Franța (2,0 milioane de tone) și Germania (1,1 milioane de tone).
În 2022, utilizarea îngrășămintelor pe bază de fosfor în agricultura UE a fost de 0,9 milioane de tone, adică în scădere cu 17,9%, comparativ cu cantitatea utilizată în 2021.
Țările cu cea mai mare utilizare a îngrășămintelor pe bază de fosfor în agricultură în 2022 au fost Franța, Spania, Italia și România. Împreună, acestea au reprezentat aproximativ jumătate din utilizarea totală a UE.
Comentarii