Fondurile alocate pentru 2017 pentru investiții în sectorul agricol vegetal au fost epuizate în primele cinci zile din a doua etapă de depunere, anunță AFIR.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit 1.163 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 456,8 milioane de euro, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al instituției, alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare a investițiilor la nivel național în sectorul vegetal a fost de 79 de milioane de euro.

De asemenea, au fost solicitate integral și fondurile alocate sectorului vegetal aferent sM 4.1 pentru solicitanții din arealul ITI - Delta Dunării. Solicitanții de finanțare pentru sectorul vegetal (sM 4.1) din zona ITI - Delta Dunării au depus pe pagina de internet a AFIR 123 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. Fondurile alocate pentru acest tip de investiții care se adresează solicitanților de finanțări din zona ITI - Delta Dunării au fost în valoare de 16,5 milioane de euro.

Solicitanții de fonduri pentru investiții în exploatații agricole din zona montană au depus on-line 78 de cereri de finanțare în valoare totală de 47,5 milioane de euro în condițiile în care pentru zona montană aferentă sM 4.1 au fost alocate 14 milioane de euro.

„Numărul mare de cereri de finanțare pentru sectorul vegetal arată nevoia reală de investiții în tehnologizarea agriculturii în toate zonele țării. Este evident că fondurile disponibile sunt insuficiente pentru a acoperi tot necesarul de tehnică agricolă din țara noastră, dar cu toate acestea reprezintă un ajutor considerabil pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii românești”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

AFIR precizează că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depășit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase).

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiții în exploatații agricole prin sM 4.1 a fost lansată în data de 3 mai 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este de 31 iulie 2017 pentru componentele pentru care nu au fost solicitate intergral fondurile disponibile, respectiv sectorul ferme de familie și sectorul zootehnic.