Premierul Nicolae Ciucă și omologul polonez Mateusz Morawiecki au participat marți la deschiderea lucrărilor Forumului Economic România-Polonia, găzduit de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Participarea la eveninment are loc în contextul în care Guvernul României și Guvernul Poloniei se reunesc în ședință comună unde vor fi semnate un Memorandum de înțelegere între Ministerul Sportului și Turismului din Republica Polonă și Ministerul Sportului din România, dar și o Declarație de cooperare în domeniul protecției civile între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Stat al Pompierilor din Polonia.

Nicolae Ciucă a declarat că anul trecut a fost un an benefic pentru comunitatea de afaceri din România și Polonia, cu toate că toți suntem afectați de inflație, criza economică și criza lanțurilor de aprovizionare. "Sunt, totuși, posibilități ca de acum înainte să menținem acest echilibru în sectorul economic și să facem în așa fel încât să putem să dobândim în continuare creștere economică, așa cum am reușit și în anul 2022", a punctat prim-ministrul român.

Ciucă a mai spus că România și Polonia sunt două țări care au un sector agricol foarte bine dezvoltat și cu potențial, iar din analizele Guvernului, "există spațiu astfel încât prin eficientizarea proceselor să putem să obținem producții agricole mai mari".

"Să ne orientăm și să ne concentrăm pe prelucrarea acestor produse și să reușim să asigurăm, prin procesare, alimentele necesare cetățenilor din România, respectiv Polonia, și, de asemenea, să putem să exportăm, pentru că avem ce să exportăm, doar după ce reușim să asigurăm un cadru de procesare adecvată", a adăugat premierul.

El a mai spus că a vorbit cu prim-ministrul polonez despre aspectele legate de modul în care exportul de cereale și alte produse din Ucraina au afectat producătorii agricoli din cele două state, dar și din celelalte țări de graniță cu Ucraina.

"Suntem împreună angajați într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană care vor trebui să fie mecanismele de a instrumentaliza trasabilitatea exporturilor din Ucraina și destinația finală, astfel încât să evităm această speculă prin care prețurile de dumping au afectat fermierii, producătorii agricoli din țara noastră", a mai explicat Nicolae Ciucă.

Referitor la industria IT&C și tehnologie, care include și inteligența artificială, Ciucă a declarat că a văzut "foarte clar că există un apetit din partea companiilor mari în domeniu pentru a se folosi de capacitatea, de inteligența românilor și polonezilor pentru dezvoltările în acest sector".

"Uitându-ne la cifre, putem să constatăm cu ușurință că procentul pe care industria IT&C l-a adus la bugetul de stat este unul consistent, dar totodată este unul cu potențial și cu valoare adăugată foarte mare. Aceasta trebuie să reprezinte pentru noi un obiectiv și să ne ridice nivelul de ambiție la nivelul capacității celor care lucrează în acest domeniu", a completat șeful Guvernului.

La rândul său, premierul Mateusz Morawiecki că trebuie intensificată cooperarea dintre România și Polonia pe toate dimensiunile și în cele care țin de viitor.

"Punem accentul pe dezvoltarea infrastructurii Via Carpatia. (...) Îmi este foarte greu să găsesc în regiune sau în intreaga Europă, pe degetele unei singure mâini pot să număr țările care gândesc la fel. Sunt foarte recunoscător domnului prim-ministru și domnului președinte al României", a spus premierul Poloniei.

El a mai spus că vrea ca România, Polonia și Ucraina, după ce Rusia va fi învinsă, să construiască planuri strategice inclusiv pentru cooperarea militară. Acesta a adăugat și că "țările noastre au fost jucate de cei din Est și din Vest", dar nu se pot compara cele două părți care au pus presiune.

Morawiecki a explicat faptul că "primele decenii de capitalism au fost decenii în care am fost în mare parte folosiți".

Acesta i-a îndemnat pe români să dezvolte sectorul IMM-urilor, pentru că sunt cele mai importante nu doar pentru economiile propriilor țări, ci și pentru economia Europei Centrale.

Legat de criza cerealelor ucrainene, premierul Poloniei a declarat că "luptăm ca aceste cereale să plece mai departe din țările noastre și UE să ne ajute în realizarea politicii comerciale".