Ministrul francez al Agriculturii vrea să formeze o alianță cu alte state membre pentru a evita reducerea cu 5% a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune în bugetul UE 2021-2027, scrie EurActiv.fr.

Propunerea de buget prezentată pe 2 mai de Comisia Europeană a stârnit reacții aprinse în Franța, dar și în alte țări europene. 

”S-a întâmplat același lucru la precedenta propunere de buget", a declarat un oficial UE.

Președintele francez de atunci, François Hollande, a luptat din răsputeri pentru a păstra plățile directe pentru agricultori, amenințate în bugetul 2014-2020. 

Acum, după ce Comisia Europeană a făcut publică propunerea sa de buget, istoria se repetă. 

"Nu putem trece de la 408 miliarde de euro la 364 miliarde de euro ... acest lucru nu este corect atunci când cerem mai mult de la fermierii noștri", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Travert, la 3 mai, în cadrul unei întâlniri cu omologul irlandez, Michael Creed. 

Celor doi li s-au alăturat miniștrii Agriculturii din Spania și Portugalia pentru a încerca să formeze o alianță a statelor membre împotriva reducerii plăților directe către fermieri.

Alte state unde agricultura joacă un rol important, precum Polonia, Italia, România și Bulgaria, ar putea să se alăture alianței. Pe de altă parte, țările nordice și Germania s-ar putea opune proiectului, deoarece au cerut renaționalizarea unei părți din PAC și, în plus, doresc reducerea bugetului european.

Comisia Europeană și unele state membre au solicitat de mult timp o regândire fundamentală a PAC, prin limitarea ajutoarelor pentru fermele mai mari și dezvoltarea unor instrumente de asigurare a culturilor care ar putea reduce în mod semnificativ costurile generale fără a afecta veniturile fermierilor.

Riscuri politice

Poziția Franței implică și riscuri politice cu un an înainte de alegerile europene. Un conflict prelungit cu privire la bugetul PAC nu poate decât să întărească extrema-dreaptă.

Frontul Național condus de Marine Le Pen a încercat deja să profite de discuțiile pe tema bugetului, susținând că UE ”a favorizat străinii” prin propunerea de reducere a bugetului pentru agricultură și prin condiționarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept, această ultimă propunere vizând Ungaria și Polonia.