Ilie Sârbu (73 de ani), socrul lui Victor Ponta – consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al regiei naționale a pădurilor Rosilva, informează G4Media.

Ordinul de numire a fost semnat de ministrul liberal Mediului, Mircea Fechet.

Sârbu nu are nici o competență legată de domeniul forestier, el fiind anterior vicepreședintele Curții de Conturi. În 2014, DNA a început urmărirea penală a lui Sârbu în dosarul retrocedărilor ilegale care au lăsat Romsilva fără 44.000 de hectare de păduri, dar în 2018 l-a scos de sub urmărirea penală.

Ministrul Fechet l-a numit pe Ilie Sârbu membru în CA al Romsilva în 23 noiembrie, prin ordin de ministru. Sârbu este membru provizoriu în Consiliul de Administrație.

Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Romsilva din 12 decembrie 2023, Ilie Sârbu a fost numit membru în Comitetul de audit al regiei autonome.

Urmărit penal de DNA pentru fraudarea Romsilva, apoi exonerat de răspundere
În octombrie 2014, procurorii DNA au anunțat public că Ilie Sârbu este urmărit penal în celebrul dosar al fraudării Romsilva, alături de Viorel Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și fostul director Romsilva Adam Crăciunescu. Procurorii susțineau la acel moment că cei patru au format în 2012 un grup infracțional organizat prin care au trucat un proces de retrocedare care a dus la dispariția din patrimoniul Romsilva a peste 40.000 de hectare de pădure.

În 2018, procurorii DNA au dispus clasarea dosarului față de Ilie Sârbu, pe motiv că nu există probe că a săvârșit infracțiunea, potrivit comunicatului DNA. ”Din analiza probatoriului a rezultat că nu există probe suficiente care să susțină săvârșirea de către persoana respectivă a infracțiunilor de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat”, arată DNA.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în noiembrie 2023 încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzați aceștia s-au prescris.