Germania și Franța s-au opus marți tentativei de extindere a restricțiilor privind exporturile de cereale ucrainene. Propunerea, care a înfuriat Kievul, vine din partea a cinci state membre din Europa de Est, printre care și România.

Bruxelles-ul a ajuns în aprilie la un compromis care a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările pe piețele locale, menținând în același timp deschise rutele de tranzit pentru ca cerealele ucrainene să le traverseze teritoriile, reamintește AFP, preluată de The Guardian.

Măsura a fost prelungită până la jumătatea lunii septembrie, dar cele cinci țări au cerut prelungirea restricțiilor până la sfârșitul anului.

Săptămâna trecută, miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia s-au întâlnit la Varșovia, unde au semnat o declarație comună prin care cer extinderea restricțiilor aplicate cerealelor ucrainene pe piețele lor.

"Suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului. Am încredere că împreună vom putea să ne susținem punctul de vedere în fața colegilor din celelalte state și în fața Comisiei, iar decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii europene și pentru securitatea alimentară a întregii Uniuni”, a declarat după reuniune ministrul agriculturii Florin Barbu.

La reuniune a participat și premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a anunțat că Polonia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar dacă Comisia Europeană va decide contrariul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat luni orice prelungire "absolut inacceptabilă și anti-europeană”.

Poziția Kievului a fost susținută de mai multe state membre, inclusiv Germania și Franța, la o reuniune a miniștrilor agriculturii care a avut loc marți la Bruxelles.

Ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că Bruxelles trebuie să clarifice faptul că orice prelungire "nu este posibilă”.

El a insistat că disputele politice interne din Polonia în contextul alegerilor de anul acesta nu ar trebui să afecteze Ucraina.

Ministrul Agriculturii din Franța, Marc Fesneau, a declarat că nu pot exista "măsuri unilaterale", ci e nevoie de un "răspuns colectiv".

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că Bruxelles-ul discută cu cele cinci state membre ale UE și Ucraina pentru a încerca să găsească o soluție.

„Să fii fermier e super-cool”

Mai mult pe EurActiv »