Nu este „justificată” concluzia că erbicidul glifosat cauzează cancer, a declarat o comisie de experți din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), atrăgând critici pe scară largă din partea activiștilor pentru sănătate și mediu.

„Pe baza unei analize ample a dovezilor științifice, comitetul concluzionează din nou că o clasificare a glifosatului drept cancerigen nu este justificată”, se arată într-un aviz al Comitetului de evaluare a riscurilor al ECHA emis luni, scrie EURACTIV.com.

Informația este parte a procesului actual al UE de evaluare a riscurilor pe care le prezintă glifosatul, unul dintre cele mai utilizate erbicide din UE, care este, în egală măsură, și foarte controversat.

Acest proces de evaluare va sta la baza unei noi decizii a UE cu privire la reînnoirea aprobării erbicidului, în contextul în care autorizarea expiră la sfârșitul anului 2022.

O eventuală clasare a glifosatului drept cancerigen - adică un factor determinant al cancerului la om - este principala controversă legată de erbicid, atât între părțile interesate, cât și subiect de dispută între comunitatea științifică și între diferite agenții publice.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a evaluat anterior substanța ca fiind „probabil cancerigenă”, în timp ce Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a concluzionat că este „puțin probabil să prezinte un risc cancerigen” pentru oameni atunci când este consumată prin dieta lor obișnuită.

Prin cea mai recentă evaluare a sa, Comisia ECHA de evaluare a riscurilor confirmă verdictul său anterior, clasificând glifosatul ca nefiind cancerigen. Cu toate acestea, a reafirmat că poate provoca „leziuni oculare grave” și este, de asemenea, „toxic pentru viața acvatică cu efecte de lungă durată”.

Într-o declarație, Grupul pentru reînnoirea glifosatului - un grup de societăți agrochimice care solicită împreună reînnoirea autorizării substanței - a salutat avizul comisiei și a declarat că „își menține angajamentul de a respecta toate aspectele procesului de reglementare în curs al UE”.

Cu toate acestea, activiștii pentru sănătate și mediu au fost nemulțumiți de evaluare, spunând că agenția nu a luat în considerare toate dovezile relevante.

Angeliki Lyssimachou, ofițer superior de politici științifice la HEAL, organizația umbrelă a asociațiilor de mediu și de sănătate din UE, a declarat că ECHA a respins argumentele științifice privind legătura glifosatului cu cancerul prezentate „de experți independenți”.

Ea a spus că nerecunoașterea potențialului cancerigen al glifosatului este o greșeală și „ar trebui considerată un mare pas înapoi în lupta împotriva cancerului”.

Ban Glyphosate (interziceți glifosatul ), o coaliție de ONG-uri, a respins, de asemenea, cu fermitate concluzia comisiei ECHA.

„Încă o dată, ECHA s-a bazat unilateral pe studiile și argumentele industriei”, a declarat oficialul organizației Peter Clausing, adăugând că agenția a respins „un număr mare de dovezi justificative”.

Cu toate acestea, ECHA a insistat că respectiva comisie „a luat în considerare un volum mare de date științifice și multe sute de observații primite în timpul consultărilor”.

După avizul comisiei ECHA, autoritatea UE pentru siguranța alimentară (EFSA) urmează să își prezinte evaluarea riscurilor.

Dar aceasta este așteptată abia în vara anului 2023, după ce agenția a anunțat recent o prelungire a procesului de evaluare din cauza unui feedback intens din partea părților interesate.

În comparație cu evaluarea ECHA, raportul EFSA urmează să aibă un domeniu de aplicare mai larg, acoperind nu numai clasificarea riscurilor glifosatului ca substanță activă, ci și chestiuni mai ample legate de riscurile expunerii la erbicid pentru sănătate și mediu.