Liderii celor patru state est-europene l-au mandatat pe premierul slovac să discute problema cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Prim-miniștrii din țările membre ale Grupului de la Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria) l-au autorizat pe omologul lor slovac Robert Fico să discute joia viitoare cu președintele Comisiei Europene despre reclamațiile legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în regiunea lor, transmite miercuri agenția ungară de presă MTI, citată de Agerpres.

Mai multe studii comparative efectuate de autoritățile din statele Europei Centrale și de Est au descoperit diferențe de calitate între produsele comercializate pe piețele locale și cele vândute sub același brand în supermarketurile din vest. Un studiu similar este în lucru și în România, dar oficialii încă nu au comunicat rezultatele acestuia.

Premierul slovac a subliniat miercuri că locuitorii din statele membre ale grupului se simt „cetățeni de categoria a doua” din cauza „calității duble a produselor”, care, în opinia sa, contribuie la răspândirea neîncrederii în Uniunea Europeană (UE).

La rândul său, prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka a apreciat că trebuie schimbate regulile la nivel european, pronunțându-se împotriva practicilor unor companii de a furniza produse de calitate diferită între state membre ale UE și subliniind că omologii săi din Grupul de la Vișegrad sunt de aceeași părere.

De altfel, cehii și slovacii au ridicat deja această problemă în cadrul instituțiilor europene, însă reglementările UE nu interzic practica folosirii nor rețete diferite pentru produse similare vândute în țări diferite, cât timp etichetele menționează corect ingredientele folosite.

Însă mai mulți eurodeputați au cerut Consiliului European și Comisiei să prezinte o soluție pentru problema dublului standard al calității produselor alimentare.