Cultivatorii de struguri de masă vor avea la dispoziție 15 milioane de lei, iar un sprijin important va fi acordat și cultivatorilor de cartofi, susține ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Guvernul a adoptat în ședința de joi două Hotărâri de Guvern vizând măsuri de sprijin pentru fermieri, a spus ministrul.

Sprijinul acordat cultivatorilor de struguri de masă este inclus într-un program în valoare de 15 milioane de lei, iar cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 15 iulie și dovada comercializării strugurilor și producției obținute poate fi făcută până la data de 29 noiembrie.

„Încercăm în acest fel să susținem cât de mult posibil cultivatorii. Este extrem de important să avem struguri românești o perioadă cât mai lungă de timp și să ne asigurăm necesarul din producția internă”, a spus Chesnoiu, după ședința de guvern.

„O altă Hotărâre de Guvern extrem de importantă a fost cea care vizează sprijinul cultivatorilor de cartofi. De asemenea, aici pot fi depuse cererile de finanțare până în data de 15 iulie. Comercializarea se va face până la data de 29 noiembrie inclusiv și, evident, ne rămâne luna decembrie pentru a efectua toate plățile în urma verificărilor efectuate. Aici putem vorbi despre un program care va avea continuitate și din anul 2023, pentru că am prins în Planul Național Strategic o măsură dedicată cultivatorilor de cartofi, cu o alocare de 50 de milioane de euro, astfel încât să se poată construi depozite pentru producția obținută în România și în perioadele în care apare nevoia de cartof să putem să furnizăm din producția internă”, a precizat ministrul.

Acesta a spus că subvenția acordată pentru fiecare hectar cultivat de cartof, în valoare de maximum 200 de euro, acoperă o parte din cheltuielile pe care le au fermierii, iar ajutorul se acordă celor care vor realiza o cantitate de minimum 15 tone pe hectar cu obligativitatea comercializării a minimum 6 tone din producția obținută până la data de 29 noiembrie.

„Evident, dacă programul va merge bine și sunt absolut convins că va merge bine, în bugetele pe anii viitori vom adapta și alocările financiare în funcție de nevoia de finanțare. Este un plan de susținere a cultivatorilor de cartofi pe o perioadă multianuală, astfel încât să aibă continuitate, să își producă efectele, să creștem suprafața cultivată și, așa cum v-am spus, din Planul Național Strategic viitor, să începem finanțarea investițiilor în depozitare, o zonă în care în momentul de față suntem deficitari și cred eu că este unul dintre punctele și cauzele la care trebuie să umblăm pentru a schimba situația cu privire la cultivatorii de cartofi”, a spus Chesnoiu.

El a adăugat că, pentru a preîntâmpina creșteri ale prețului la cartofi, în perioada următoare, e important ca nivelul de producție să rămână constant.

„Sunt absolut convins că vom crește nivelul și vom menține nivelul de producție constant, astfel încât să nu avem scăderi de producție care să conducă la alte scumpiri”, a spus ministrul.

În viziunea acestuia, România își obține producția necesară de cartofi în lunile septembrie - octombrie, „dar lipsa spațiilor de depozitare face ca în perioada ianuarie-mai să recurgem la importuri”.