În locul catalogului național, o serie de păduri virgine ajung în cel de mobilă.

38 de milioane de metri cubi dispar anual din pădurile României, potrivit Inventarului Forestier Național (IFN).

Oficial, Institutul Național de Statistică monitorizează un volum de aproximativ 18 milioane de metri cubi, exploatări forestiere. Diferența de aproape 20 de milioane dispare din statistici. Unde?

Există activiști de mediu care monitorizează cu mijloace proprii transporturile ilegale. De ce nu o face statul?

23 aprilie 2020: Trei organizații de mediu depun plângere la Comisia Europeană. Agent Green, ClientEarth și EuroNatur îi acuză pe reprezentanții statului român de "distrugere sistematică și deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România”. Organizațiile susțin că, în urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 de euro.


România adăpostește două treimi din pădurile primare și seculare ale Europei din zona de climă temperată.

 

"Aceste prețioase ecosisteme, protejate de legislația europeană ca arii protejate de tip situri Natura 2000, sunt distruse sistematic și în mod planificat prin operațiuni de exploatare pe scară largă aprobate chiar de Ministerul Mediului" - atrag atenția organizațiile citate.

Potrivit organizațiilor de mediu, pădurile seculare distruse din ariile naturale protejate din România constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei. "De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupra mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, în timp ce Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină", a detaliat, pentru RFI, Gabriel Păun, președinte Agent Green.  

Dezastrul din Munții Făgăraș from AGENT GREEN on Vimeo.