Guvernul a aprobat în ședința de sâmbătă, printr-o hotărâre, cuantumul per hectar al plăților unice pe suprafață și plafonul pentru sprijin cuplat la ovine/caprine pentru anul 2021, a anunțat Ministerul Agriculturii.

„În ședința Guvernului din data de 2 octombrie 2021 a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine”, se arată în comunicatul instituției.

Actul normativ aprobă cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2021, respectiv schema de plată unică pe suprafață: 95,4751 euro/ha, precum și plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv 5,0 euro/ha și, peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha. Totodată, s-a aprobat plata pentru înverzire, respectiv 57,8931 euro/ha și plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha.

De asemenea, a fost aprobat plafonul de 71,3 milioane de euro aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru anul 2021.

Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz, iar cuantumul estimat este de 16,55 euro cap ovină/caprină.

„Începând cu data de 18 octombrie 2021 (luni) Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate acorda plăți în avans în cadrul schemelor de plăți directe din sectorul vegetal și zootehnic într-un procent de maximum 70%, cu condiția să nu fie periclitată buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient”, se precizează în comunicat.

Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal și a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2021 și 2022.

Peste 800.000 de fermieri vor beneficia de aceste forme de sprijin.

Plățile în avans care se pot acorda începând cu data de 18 octombrie 2021 asigură capitalul financiar necesar pentru lucrările specifice din toamnă și permit beneficiarilor plăților să-și elaboreze programul de dezvoltare pe termen scurt, motiv pentru care a fost elaborat acest proiect de act normativ.