UPDATEGuvernul a prelungit pâna la finele lunii martie plafonarea adaosului comercial la alimente de bază
Guvernul a prelungit miercuri prin OUG limitarea adaosului comercial la o serie de alimente de bază.
UPDATE
Ministerul Agriculturii a anunțat după adoptare că actul normativ instituie pentru sectorul agricultură și industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o perioadă de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a acesteia.
A fost modificată Anexa la ordonanța de urgență, în sensul în care au fost eliminate orezul - bob rotund - cu gramaj cuprins între 0,5 și 1,5 kg, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia, carnea tocată și au fost adăugate untul până la 250 grame și magiunul până la 350 grame.
Suplimentar a fost introdusă prevederea prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență produsele agricole și alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare, procesare și care fac obiectul relațiilor comerciale dintre producător -procesator, procesator - procesator.
Totodată, în contextul introducerii unui nou sector prioritar referitor la eficiența energetică în agricultură și care conduce la posibilitatea finanțării unor investiții strategice gestionate de organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare, este necesară modificarea articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare, republicată.
Propunerea de modificare este justificată, spune MADR, de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privați a organizațiilor de îmbunătățiri funciare și federațiilor de organizații de îmbunătățiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanțate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice.
"Modificarea va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind eficiența energetică si la implementarea proiectelor care au ca scop instalarea surselor regenerabile de energie la nivelul infrastructurii deținută de aceștia, precum și reabilitarea infrastructurii de irigații deținute, ducând la reducerea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie precum și la eficientizarea utilizării resurselor de apă. În plus, modificarea va permite ca această categorie de beneficiari să poată accesa și alte fonduri, fără a se limita la un program anume", a explicat Ministerul Agriculturii.
+++
Așa cum a scris EURACTIV România marți, lista cu produse a suferit unele modificări.
Deși ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că lista va cuprinde și alimente căutate de români în perioada Paștelui, unele dintre acestea au fost scoase acum din listă.
Astfel, lista cuprinde un total de 17 produse care vor avea prețul plafonat, după cum urmează:
Dacă până acum cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia aveau prețul plafonat, după intrarea în vigoare a noii OUG, ele vor ieși din această listă. În schimb apar noi produse care vor avea prețul plafonat, cum ar fi magiunul și untul.
La debutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea cu încă 2 luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, afirmând că este o decizie prin care în 2023 s-a oprit "creșterea speculativă a prețurilor".
Citește și: Economiștii critică intervențiile Guvernului în prețurile de la raft
"În lipsa acestei măsuri, românii ari fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%. Am stabilit cu marile lanțuri de magazine să fie doar pe două luni (măsura - n.r.), cărora le mulțumesc pentru disponibilitate și că, împreună cu Guvernul, doresc să găsească cele mai bune soluții și să găsim un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primeasc răsplata corectă pentru munca lor", a declarat premierul.
Background
Prin Ordonanța de urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare a fost introdusă măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția și comercializarea acestor produse.
Ulterior, prin Ordonanța de urgență nr. 89/2023, termenul de aplicare a fost prelungit până la data de 31.01.2024.
Comentarii