UPDATE / VIDEOGuvernul alocă 110 milioane de lei pentru combaterea pestei porcine
Guvernul suplimentează bugetul destinat agriculturii cu 185 milioane de lei, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă.
Potrivit premierului, prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, prin majorarea estimărilor privind veniturile cu circa 6 miliarde de euro. Viorica Dăncilă a precizat, înainte de ședința de guvern de joi, că proiectul de rectificare este discutat azi de Executiv, dar va fi adoptat în a doua jumătate a lunii august.
„În domeniul agriculturii, unde am inclus și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, am alocat o sumă suplimentară de 185 milioane de lei. Subliniez însă că am prevăzut în buget o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea și eradicarea pestei porcine. Acești bani vor fi folosiți inclusiv pentru despăgubirea fermierilor”, a spus Dăncilă, într-o declarație de presă, joi seară.
„Am prevăzut, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrările agricole. De asemenea, vom începe investițiile la 37 stații de pompare, necesare pentru extinderea suprafețelor agricole irigate”, a adăugat premierul.
Potrivit ANSVSA, în România au fost confirmate peste 500 de focare de pestă porcină africană, în principal în gospodăriile populației.
UPDATE: Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din opt județe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluția bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunțate vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Până la aceasta dată au fost uciși 61.594 de porci din ferme și gospodării ale populației, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei, anunță autoritatea.
În România. pesta porcină africană a evoluat relativ lent începând din vara anului trecut, dar începând din 9 iunie a fost o evoluție destul de agresivă în zona de sud-est a României, în zona Deltei Dunării, spunea miercuri Geronimo Răducu Brănescu, președintele autorității.
Pesta porcină a fost depistată în zona de nord-vest - județele Satu Mare, Sălaj și Bihor, dar mai ales în partea de sud-est - județele Tulcea, Constanța, Galați, Brăila și Ialomița.
Crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au început să primească despăgubiri - care se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât și pentru pagube colaterale - la un preț cuprins între 8 și 12 lei per kilogram.
România a cerut ajutor și de la Comisia Europeană și alte state membre UE pentru sprijinirea fermierilor și combaterea epidemiei de pestă porcină africană.
Câștigători și perdanți
Potrivit proiectului prezentat de premierul Viorica Dăncilă, Guvernul majorează cheltuielile bugetare estimând un plus de venituri la bugetul general consolidat de aproape 6 miliarde de lei.
Autoritățile estimează acum că produsul intern brut va ajunge la 945 miliarde de lei în acest an, cu peste 37 miliarde de lei mai mult decât estimarea inițială. Guvernul promite că va menține deficitul sub nivelul de 3% din PIB.
O bună parte din sumele cu plus se duc în ajutoare de stat, care nu vor susține neapărat investiții productive, iar altele sunt, de-a dreptul, pentru plata salariilor.
Administrațiile locale primesc în plus 1,1 miliarde de lei, iar Executivul alocă bani pentru dotarea Jandarmeriei și Poliției, dar taie fonduri de la Administrația Prezidențială și serviciile secrete. Și ministere importante, precum cel al Economiei sau cel al Energiei, Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Cercetării și Inovării, vor avea bugete mai mici după rectificare.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Sănătatea, Educația, Agricultura și Transporturile sunt patru domenii care primesc mai mulți bani în urma primei rectificări bugetare din 2018, ce va fi aprobată de Guvern la jumătatea lunii august.
În ceea ce privește instituțiile care se văd cu un buget mai mic, Dăncilă a spus că astfel de reduceri au avut loc acolo „unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere sau instituții le aveau la dispoziție”.
Sănătatea a beneficiat de o suplimentare consistentă de 891 milioane de lei, în timp ce pentru educație, Guvernul a repartizat la rectificare o sumă suplimentară de 178 milioane lei.
Transporturile primesc suplimentar 170,5 milioane de lei, iar o sumă consistentă a fost repartizată autorităților locale. „Avem aici o sumă suplimentară de 1,1 miliarde lei pentru menținerea veniturilor comunităților locale, cel puțin la nivelul anului 2017 și pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. La aceștia se adaugă alte 300 de milioane de lei destinați investițiilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală, mă refer la PNDL 1 și PNDL 2, bani care vor fi alocați comunităților locale prin Ministerul Dezvoltării”, a spus premierul.
Ministerul de Interne primește în plus 366,3 milioane de lei pentru achiziția de echipamente și mijloace de intervenție și de mobilitate terestră pentru Jandarmerie și Poliție. O parte din bani vor fi folosiți la plata salariilor pentru 7.792 posturi pentru promoțiile de agenți și subofițeri.
Și pentru plata pensiilor au fost alocați bani în plus - 852,1 milioane de lei - dată fiind recalcularea pensiilor speciale.
Grosul suplimentării se duce în diverse forme de ajutor de stat. Din nefericire, nu toate aceste ajutoare se vor transfera în investiții productive și poate ar fi fost mai bine ca Guvernul să aloce aceste sume pentru investiții publice.
Executivul a alocat alte 230 milioane lei programului Rabla, pentru încă 30.000 de autoturisme, și pentru un program care vizează înnoirea aparaturii electrocasnice.
Alte 250 milioane de lei sunt destinate schemelor de ajutor de stat pentru investiții mai mari de 3 milioane euro, programului „Investește în tine” și pentru restituirea accizei la motorină pentru transportatori.
În plus, sunt alocate 1,8 miliarde de lei pentru credite de angajament în programul Start-up Nation, programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, programul „gROwth” - investim în copii, investim în viitor, programul „gROwth” - investim în locuințe de serviciu, programul "gROwth - Rezidențe 5*”, programul „gROwth - Contul de economisire Junior”și programul de investiții în zonele cu șomaj ridicat.
Comentarii