Guvernul suplimentează bugetul destinat agriculturii cu 185 milioane de lei, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, prin majorarea estimărilor privind veniturile cu circa 6 miliarde de euro. Viorica Dăncilă a precizat, înainte de ședința de guvern de joi, că proiectul de rectificare este discutat azi de Executiv, dar va fi adoptat în a doua jumătate a lunii august.

„În domeniul agriculturii, unde am inclus și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, am alocat o sumă suplimentară de 185 milioane de lei. Subliniez însă că am prevăzut în buget o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea și eradicarea pestei porcine. Acești bani vor fi folosiți inclusiv pentru despăgubirea fermierilor”, a spus Dăncilă, într-o declarație de presă, joi seară.


„Am prevăzut, de asemenea, sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrările agricole. De asemenea, vom începe investițiile la 37 stații de pompare, necesare pentru extinderea suprafețelor agricole irigate”, a adăugat premierul.

Potrivit ANSVSA, în România au fost confirmate peste 500 de focare de pestă porcină africană, în principal în gospodăriile populației.

UPDATE: Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din opt județe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluția bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunțate vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost uciși 61.594 de porci din ferme și gospodării ale populației, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei, anunță autoritatea.

În România. pesta porcină africană a evoluat relativ lent începând din vara anului trecut, dar începând din 9 iunie a fost o evoluție destul de agresivă în zona de sud-est a României, în zona Deltei Dunării, spunea miercuri Geronimo Răducu Brănescu, președintele autorității.

Pesta porcină a fost depistată în zona de nord-vest - județele Satu Mare, Sălaj și Bihor, dar mai ales în partea de sud-est - județele Tulcea, Constanța, Galați, Brăila și Ialomița.

Crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au început să primească despăgubiri - care se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât și pentru pagube colaterale - la un preț cuprins între 8 și 12 lei per kilogram.

România a cerut ajutor și de la Comisia Europeană și alte state membre UE pentru sprijinirea fermierilor și combaterea epidemiei de pestă porcină africană.