Guvernul alocă un ajutor de urgență pentru fermierii din sectorul vegetal care nu își pot valorifica producția din 2022 din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, sprijinul este de 2 lei pe litru la 50% din motorina folosită în lucrările agricole.

Bugetul total este de 60 de milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, a mai spus Ciolacu. 

"Din informațiile mele, 30 de milioane de la UE și 30 de milioane de la bugetul național. Cam aceasta va fi ponderea și în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor", a adăugat acesta.

La finalul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului.

Beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o  cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

Valoarea sprijinului unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui.

+++

El i-a cerut la începutul ședinței de Guvern ministrului Agriculturii, Florin Barbu, "să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importurile de cereale din Ucraina".

Ciolacu vrea să fie pus la punct un mecanism prin care până la recolta viitoare să compensăm pierderile agricultorilor.

"Știu că vor fi costuri uriașe, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers", a conchis el.

De asemenea, programul tomata va continua și se alocă 65 de milioane de lei în plus producătorilor, fiind "un record de beneficiari înscriși în acest an - peste 22.000", a mai anunțat Ciolacu. De la debutul programului s-au înscris peste 100.000 de fermieri, care au primit cumulat 1,4 miliarde de lei, iar producția internă a crescut cu 20%.

Tot joi Guvernul va aproba normele de aplicare pentru programul INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026.

"Creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, ca să nu mai exportăm ca și până acum materie primă și să importăm alimente procesate. Avem un buget de 600 de milioane de euro", a continuat prim-ministrul.