În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat un buget de 4,6 milioane de lei pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și a actualizat valoarea sprijinului acordat prin Programul Național Apicol.

Programul pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc a fost lansat anul trecut de guvern, iar acum schema este deschisă permanent pentru înscriere, a precizat Ministerul Agriculturii.

Schema de ajutor de minimis are un buget de 4,6 milioane de lei pentru acest an, în contextul în care ajutorul îl reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

De asemenea, Guvernul a aprobat miercuri și modificarea Programului național apicol pentru perioada 2017-2019, inclusiv a valorii sprijinului financiar, care va totaliza 33,4 milioane de lei, din care jumătate este contribuția Uniunii Europene.

Interes din partea producătorilor de tomate și usturoi

Ministerul Agriculturii a anunțat că producătorii agricoli au un interes din ce în ce mai mare pentru Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, aflat în al treilea an de implementare.

Prin acest program, fermierii care cultivă minimum 1.000 de metri pătrați cu tomate în spații protejate primesc o subvenție de 3.000 de euro anual.

„Astfel, până la data de 1 aprilie 2019, s-au arătat interesați să se înscrie în Program 18.500 de fermieri. Pentru Ciclul I s-au primit deja 15.337 de cereri de înscriere în program, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2017, când au beneficiat de acest sprijin peste 8.000 fermieri și față de 2018, când numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție”, a precizat ministerul. Instituția a adăugat că pentru ciclul II al anului 2019 se pot depune cereri de înscriere până pe 15 septembrie a.c. pentru perioada de valorificare noiembrie-20 decembrie. 

În acest an, autoritățile au lansat o altă schemă de minimis destinată producătorilor agricoli, pentru susținerea producției de usturoi. Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

„Până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscriși în programul de susținere a producției de usturoi un număr de 136 producători agricoli de la nivelul întregii țări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis. Județele cu cei mai mulți solicitanți înscriși în Program sunt: Teleorman, Satu Mare, Botoșani, Buzău, Mureș, Timiș, Constanța și Bihor”, a anunțat Ministerul Agriculturii.