Premierul Dacian Cioloș a anunțat că, în maximum o lună, Guvernul va propune o serie de măsuri menite să limiteze vânzarea terenurilor agricole și să încurajeze achizițiile de terenuri de către cei care doresc să le lucreze.

"Cred eu că, în maxim trei săptămâni, o lună de zile, o să putem să punem pe masă câteva propuneri noi la care se lucrează acum la Ministerul Agriculturii. Aici analizăm pe de-o parte, oportunitatea de a veni cu o propunere legislativă nouă sau ordonanță de urgență, sau de a merge cu propuneri de amendamente pe proiectele de legi care sunt deja în Parlament pe acest subiect și avem discuții cu parlamentari. Lucrăm pe câteva idei care să revadă puțin dreptul de preempțiune, să favorizeze pe cel care lucrează terenul sau colectivitățile locale, chiar statul", a declarat, miercuri, la TVR, Dacian Cioloș.

Premierul a vorbit și despre soluții privind încurajarea achizițiilor de terenuri.

"Pe noi ne interesează ca terenurile să nu fie achiziționate pentru a fi speculate, ci să fie lucrate și de asta ne gândim inclusiv la anumite termene minimale de la care, după ce s-a cumpărat un teren, el să poată fi dat în folosință tocmai pentru a încuraja achizițiile de terenuri din partea celor care doresc să le lucreze", a mai spus Cioloș, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește defrișările ilegale de păduri, premierul a amintit de adoptarea, miercuri, a OUG "prin care a crescut nivelul sancțiunilor și contravențiilor pentru cei care nu își fac treaba în a menține în condiții legale pădurile".