Actul normativ care prevede acordarea de ajutoare fermierilor afectați de secetă a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce Guvernul a obținut acordul Comisiei Europene pentru plata acestor despăgubiri.

„Știm cu toții că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu și-a dorit să trecem prin secetă și COVID. În Monitorul Oficial de astăzi (miercuri - n.r.) a fost publicată Ordonanța de Urgență numărul 148/2020, care reglementează modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat”, a declarat miercuri Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, potrivit Agerpres.

„Este un ajutor de stat excepțional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond și, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenți sunt rambursați de la Comisia Europeană”, a mai spus oficialul, care a participat la o conferință de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Potrivit acestuia, pentru ca un astfel de fond mutual să fie înființat și în România, este nevoie ca fermierii să se asocieze. „Voi genera o discuție cu asigurătorii și cu ASF, astfel încât cei care activează pe piața asigurărilor în agricultură să introducă în mod obligatoriu și seceta ca risc asigurabil”, a mai spus Dumitru.

Guvernul a aprobat, pe 24 august, o ordonanță privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.

„A fost adoptată ordonanța pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă”, anunța la acel moment șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Premierul Ludovic Orban anunța marți că OUG privind despăgubirile pentru culturile afectate de secetă va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei, iar fermierii au zece zile la dispoziție pentru a trimite cererile.

De asemenea, premierul a spus că Guvernul a alocat deja fondurile necesare pentru plata despăgubirilor.

De cealaltă parte, fermierii se plâng că banii vin cu mare întârziere, dat fiind că Guvernul a promis că aceștia vor fi distribuiți la începutul lui august.